покани

Начало | покани | "Рисувай с нас!" в Деня на народните будители

"Рисувай с нас!" в Деня на народните будители

Аз детето | 2008-10-29

Денят на народните будители - 1 ноември, ще бъде отпразнуван в Националната художествена гимназия "Илия Петров” с широко отворените врати за всички приятели, партньори и възпитаници на първото средно училище за художници в България, съобщиха оттам. "Рисувай с нас!" е мотото на празника, който ще се проведе на 1 ноември 2008 г. от 10 до 18 часа.

Избираме този ден за наш училищен празник, защото сме убедени, че личностите, посветили се на изкуството и образованието – и двете забравени от обществото ни зони - са тези, които са отговорни за духовното зрение на нацията и тъкмо те са будителите на новото време. Каним в училището всички граждани – родители, ученици и любители на изобразителното изкуство, които желаят да се запознаят с картините, таланта и въображението на неговите възпитаници, казват от гимназията.

"Трансформации"
е обединяващата тема, по която учениците ще работят във всички ателиета и пространства на училището. Трансформациите вътре в изкуството. Влиянията и взаимодействията между различните видове, стилове и личности. Движенията в духовния климат, които винаги са по-важни за изкуството отколкото икономическите предпоставки.

В ателиетата по скулптура учениците ще трансформират прочути произведения на живописта, видени през изразните средства на скулптурата. В ателиетата по живопис ще се трансформират личните стилове на художници през светогледа и чувствителността на днешните деца, потънали в екраните на компютрите. В ателиетата под покрива ще рисуват малките художници от детската школа, а в ателието по трансформации от хартия ще се правят маски, шапки и аксесоари за късния купон. Библиотеката ще тръпне в очакване да получи поредните дарения от художествени албуми.

От 10 часа Денят на отворените врати ще започне пред входа на сградата на училището на бул. "Васил Левски” 62 с акцията "Чадърите” – закачка с едноименната творба на  Кристо. От 12 часа започва акцията "Знаци” на паметника "Патриарх Евтимий”,   усърдно неглижиран от всички до нарицателното "попа”.  Пак в 12 часа училищната галерия "Дебют” ще посрещне скъп гостпоета Валери Петров, който ще разговаря с учениците от специалност "илюстрация и оформление на книгата" за връзката между слово и визия, за поезията и прозата в живота, за Брьогел – любим художник на поета и за мисията на твореца.

На двора на училището ще тече акцията "Най-дългото сбогуване”, където ученици ще изрисуват част от стативите - ветерани, върху които са прорисували повечето от най-известните български художници. Така стативите "труженици” по пътя към изкуството ще получат шанс самите да се превърнат в изкуство.

Денят ще приключи с "Купон на затворените врати” (вечер на талантите и маскен бал), в който заедно ще се забавляват ученици и учители.

Лесно е да цъкаш с мишка
Денят на народните будители
Историческият град Велико Търново

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град