новини детски

Начало | новини детски | Разделното събиране на опаковки в училищата

Разделното събиране на опаковки в училищата

Аз детето | 2008-04-22

17 000 ученици от 60 училища в цялата страна сглобяваха своя еко-град и научиха повече за разделното събиране на отпадъци от опаковки.

Инициативата бе свързана със Световния ден на Земята – 22-ри април и даде началото на образователната програма на Екопак за популяризиране на разделното събиране на отпадъци в училищата. Всяко дете от 1-ви до 4-ти клас получи специално изработен образователен хартиен макет за сглобяване и информационни материали с посланието да пази града си чист и да се грижи за опазването на околната среда и природните ресурси.

Програмата в училищата е част от информационно-образователната кампания за популяризиране на разделното събиране на отпадъци от опаковки в общините. Тя ще продължи с разпространение на образователни книжки и информационни материали, часове в училищата на екологична тематика и конкурси с много подаръци и изненади за най-активните и изобретателни участници в инициативите.

В началото на април 2008 г. Екопак започна кампанията “Бъди модерен! Събирай разделно!” в 81 общини с население над 2.5 млн. жители. Нейната цел е да мотивира хората да разделят опаковките и да допринесат за чистотата и благосъстоянието на своя град. За събраните количества отпадъци от опаковки в трите цветни контейнера (син – хартиени и картонени опаковки; жълт – пластмасови и метални опаковки; зелен – стъклени опаковки), организацията ще направи подобрения в градската среда по определена схема: за 1 тон събрани хартиени опаковки – ще бъдат засадени 13 дървета; за 1 тон събрани стъклени опаковки – ще се реновират 10 улични лампи; за 1 тон събрани пластмасови/метални опаковки – ще бъдат предоставени енергоспестяващи лампи за детска градина или училище.



Коментари
1 коментар

Ивелина Иванова, 12 г.,

Публикувано на 17.02.2009

Много яка страница. БРАВООООООООООООООООООООООООООООООООО ;)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град