фокуси

Начало | фокуси | Призрачната монета

Призрачната монета

Аз детето | 2017-12-15

Призрачната монета

Обичаме, ама много обичаме такива фокуси, в които самите ние се изненадваме от действието и научаваме нещо полезно. Затова точно сега ще ви предложим такъв фокус. Той ще е интересен не само за приятелите ви, но и за самите вас. Да не говорим, че от него ще научите и нещо интересно за свойството на светлината. Всичко става още по-хубаво, когато разберете, че за този фокус ще ви трябват само три неща, които със сигурност имате у вас. Не ви трябва и никаква подготовка и тренировка. Все пак ви съветваме първо да го опитате сами, защото е изключително интересно. Направо предлагаме да започваме вече!

За този фокус ще ви трябват една монета, купа и вода! Това е всичко! Сигурно вече се питате защо пък е призрачна? Много просто – тя ще изчезва и ще се появява пред очите ви, когато си поиска. Не съвсем... всъщност в зависимост от това дали има или няма вода, но призрачният ефект си остава. Ето и какво трябва да направите.

Сложете монетата в центъра на купата. След това я поставете на равна повърхност – маса или бюро. Вие трябва да седнете на стол до масата или бюрото. Това е наистина важно, защото иначе няма да се получи. След това отдалечете купата на такова разстояние, от което вече не виждате монетата. Определено разстоянието е точно колкото ръката ви. Накрая и вълнуващата част. Без да местите купата с протегната ръка започнете да наливате вода в нея. Най-добре ще е да го направите като си имате предварително подготвено шишенце с вода. Наблюдавайте внимателно и ще видите чудото. Също като призрак монетата се появява пред очите ви!

Тези, които обичат вълшебствата нека спрат да четат дотук! Останалите, които вярват, че всичко си има научно обяснение може да продължат да четат!

Можете ли да се сетите защо когато налеете вода в купата монетата се вижда? Помислете... Предавате ли се? Много е просто – когато купата е празна ръбът ѝ ви пречи да видите монетата. След като налеете вода обаче тя се вижда, защото водата пречупва светлината и изображението на монетата се появява над ръба на купата. Забелязали ли сте, че предметите на дъното на реката или басейна изглеждат по-близко, отколкото са в действителност? Причината е същата – пречупване на светлината. А забелязали ли сте, че сламката в чаша с вода изглежда счупена на две части? Защо е така? Вече можете сами да си обясните.

Сега можете да добавите някакво магическо заклинание докато сипвате водата и сте готови да представите фокуса и на приятелите и семейството. Пък след това можете дори и да ги шашнете с вашите знания за пречупването на светлината. На бас, че сами няма да се сетят защо монетата се вижда и ще мислят, че наистина е магия!

Вижте тук и още няколко забавни идеи с монети:
Познай монетата – фокус за истински вълшебници
Най-лесният и впечатляващ трик с изчезваща монета, който сте виждали някога
Духът от бутилката



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град