зоокът

Начало | зоокът | Прилепи се заселиха в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Прилепи се заселиха в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Аз детето | 2018-09-05

Прилепи се заселиха в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Фактът, че библиотеките са вълшебно място е доказан от много години насам. Те са прекрасни и много интересни. Може и да ви се струва, че са пълни просто с прашни рафтове с книги, но това е така, защото не сте гледали на тях с друго око. Именно в тези рафтове и в тези книги се крие най-голямото вълшебство на света. То е интересно, то е вълнуващо, то е силно и се нарича информация. Книгите са тези, които най-добре съхраняват информацията, а пък библиотеките съхраняват книгите. Има наистина нещо вълшебно в действието да посетиш библиотека, да се разходиш сред всички тези книги и да си представиш колко знание е събрано между тях. Трупано от много, много години. Така имаш чувството, че се докосваш до целия свят, а кой знае – може сред всичко да намериш книгата и на някой магьосник.

Сега обаче е време да ви дадем и още една причина да посетите библиотека или поне една конкретна библиотека. Искате ли да видите истински прилепи? Е, ще ги намерите в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Те са избрали сградата да е техния дом само преди няколко дни. При това били съвсем случайно забелязани от служителите, докато почиствали тавана от прах. Първоначално били леко шокирани, след това се питали дали пък тези животинки не са опасни за тях или за читателите. Затова веднага извикали биолози, които установили, че това са прилепчета от вида ръждив вечерник, които не хапят и не са опасни за хората изобщо. При това се оказало, че новите обитатели са си все още бебета и са родени преди 3-4 месеца.

След тази информация служителите решили да оставят животинките на спокойствие да си живеят в новия дом, пък и се оказало, че всички ползватели на библиотеката харесват новите им „колеги“. С високите си тавани и близостта до Борисовата градина библиотеката се оказала удобен дом за дребните летящи бозайници, които са изключително щастливи в новия си дом.

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град