зоокът

Начало | зоокът | Как се прави зоологическа градина?

Как се прави зоологическа градина?

Аз детето | 2018-09-28

Как се прави зоологическа градина?

Обичате ли животните? А имате ли си домашен любимец у дома? Няма нищо по-хубаво от игриво кученце, пухкаво коте, шумен весел папагал или пък красиви рибки! Това го знае всеки, дори и тези от вас, които все още не са си извоювали правото да си имат свое животинско другарче. Тези от вас пък, които живеят в къща с двор имат още по-голям късмет, защото сигурно имат много котки или други животни като кокошки, крави – които също се водят домашни любимци каквото и да си говорим. Някои от вас пък сигурно си мечтаят за нещо по-екзотично като змия, игуана или дори порче. Ако продължаваме да изреждаме така ще си направим цял зоопарк. Знаете ли всъщност винаги сме си мечтали да си направим зоопарк. Пълен с най-пухкавите и красиви животинки и да каним приятелите си да се забавляваме заедно. Толкова се бяхме запалили по идеята, че дори гледахме едно научно-популярно предаване, в което едно момче на около 11 си имаше зоопарк. Ех, колко му завиждахме. Все пак кой не би отказал да си има зебра, жираф, хипопотам, носорог... А защо не и лъв, тигър, мечка! Леле мале!

С времето обаче разбрахме, че да си собственик или директор на зоологическа градина хич не е толкова лесно. Определено не толкова, колкото да се грижиш за едно куче. Има причина, поради която зоологическите градини обикновено са собственост и се експлоатират от големи организации, често свързани с общините в градовете, в които се намират. Ако мечтаете да имате своя зоологическа градина, ще ви трябват много пари и много помощ под формата на опитен персонал, за да изградите подходящи заграждения и да се грижите за животните 24 часа в денонощието. Ще се нуждаете също и от много правни съвети, за да се ориентирате и да спазвате многото закони, наредби и разпоредби, които се прилагат за запазване на редки или екзотични животни в плен и за публично излагане.

Така например в България съществува закон регулиращ изложбата и грижите за пленени диви животни. Той изисква зоологическите градини да третират хуманно животните, като осигуряват подходящо пространство, подходяща диета и достъп до ветеринарна помощ. И това са само основните неща. Законът е доста голям, от много страници. В допълнение вашият частен зоопарк също може да бъде предмет на различни държавни и местни закони и наредби. Например, на повечето места е незаконно притежание на диви животни без разрешителни. Регламентите за зониране също ще определят точно къде бихте могли да разположите своята зоологическа градина. При това съобразяването с тези закони започва още преди самият зоопарк да съществува.

След това идва и истинската работа: трябва да си купите животни, но законно. Най-търсените животни често са застрашени, което означава, че би било незаконно да ги хванете от дивата природа или да ги внесем в България. Затова зоопарковете често купуват животни от други зоопаркове, което обаче също не е никак лесна работа. Трябва да гарантирате, че сте осигурили най-подходящите условия за животното и да платите доста такси, за да го транспортирате. Ако след всичко все още искате зоопарк то много би помогнало ако сте мултимилионер. Построяването на нещо такова, ще ви струва милиони левове. Да не говорим пък за грижите и храненето след това. За съжаление магазините за домашни любимци не продават храна за лъвове. Тюлените ще се нуждаят от риба, хищниците ще очакват прясно червено месо, а много други животни ще изискват разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Може дори да се наложи да внасяте специализирани храни от естествени местообитания в чужбина.

И все пак ако това е мечтата ви, опитайте, ние решихме, че е по-добре да си ходим в зоопарка да се радваме на животните и да си имаме няколко малки папагала, които да ни радват и за които знаем, че можем да полагаме необходимите грижи, за да са те наистина щастливи.

Снимки: pixabay.com

По въпроса със зоопарковете можете да прочетете още:
Зоопаркът в София – интересно място за любителите на животните
Най-интересните животни от зоопарка в Сан Диего, САЩ
Назад във времето: зоологическата градина на стара София
Зоопарк, ама наопаки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град