покани

Начало | покани | Потопете се в изложбата „Изгубените светове“и научете тайните на Черно море

Потопете се в изложбата „Изгубените светове“и научете тайните на Черно море

Аз детето | 2019-07-16

Потопете се в изложбата „Изгубените светове“и научете тайните на Черно море

От 16 юли до 15 септември 2019 г. посетителите на Park Center Sofia ще имат възможност да се запознаят с проект от световна величина и то напълно безплатно! BLACK SEA Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP) е най-мащабното проучване на Черно море, правено някога. То е проведено от Southampton University, Sodertorn University, Connecticut University, Националния археологически институт с музей при БАН и Център за подводни проучвания в Созопол и обединява над 70 учени от цял свят. В рамките на 4 години, проектът идентифицира 60 древни корабокрушения, запазени безупречно в безкислородната среда на Черно море.

Най-любопитните резултати от това проучване са и акцентите в интерактивната изложба, наречена „Изгубените светове“. Тя е предназначена за широк кръг от публика от 5 до 95 години. Чрез виртуална реалност, 3D модели, документално видео, дълбоководни фотографии и интерактивни модули – изложбата въвлича посетителите на Park Center в недостъпния за нас свят на подводните проучвания. Разкрива ни и някои от тайните на археологическите и геоложките проучвания на Черно море. Интересен факт е, че то е считано за една от най-добрите подводни лаборатории в целия свят заради своите безкислородни води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга среда.

Изложбата е организирана в пет модула, разпределени така:

  • Проектът и участниците – това е въвеждащ панел, който представя идеята на проекта и научния екип. Посетителите ще видят пълноцветни, висококачествени, мащабни фотографии и 3 D макети.
  • Подводна стратиграфия – в специално оформен модул се представят различни слоеве от натрупвания, идентифицирани при провеждане на сондаж на река Ропотамо. Посетителите на Park Center могат да видят, пипнат и проучат останки от тафра – специална вулканична пепел; останки от древно селище и др. И да придобият представа как се натрупват пластове от културни и природни останки, които археолозите проучват.
  • 3D модели на кораби – на място ще видите напълно достоверни модели на четири от откритите кораби, изработени прецизно и в мащаб на 3D принтер.
  • Корабокрушения – този модул включва виртуална реалност – посетителите ще получат VR очила на място на ет. 3 в мола. Чрез VR очилата, гостите ще се потопят в света на останките на древни кораби, които проектът Black Sea MAP идентифицира на дъното на Черно море. Любопитното е, че снимките са направени чрез радиоуправляем механизъм, който до този момент се е използвал само за индустриални заснемания на дълбочина между 1 и 3 км.
  • Документален филм и фотографии, заснети от професионален екип и с технологии, които осигуряват достъп до негостоприемните морски дълбини ще позволят на всеки да се „разходи“ по дъното на Черно море. Тези материали са красиво и вдъхновяващо свидетелство за изследователската работа.

Гостуващата изложба „Изгубените светове“ на Black Sea MAP е подкрепена от Julia and Hans Rausing Trust и е един от най-големите проекти за морска археология, организирани в света.

  • Мястото: Park Center Sofia, ет. 3 – вход свободен.
  • Период: 18.07 – 18.09.2019 г.
  • Всеки ден от 10:00 до 22:00 часа.
  • Изложбата е подходяща за деца над 5 години.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град