интересно

Начало | интересно | Параходът „Радецки“ отново ще плава и всеки ще може да го посети

Параходът „Радецки“ отново ще плава и всеки ще може да го посети

Аз детето | 2020-09-19

Параходът „Радецки“ отново ще плава и всеки ще може да го посети

В Козлодуй вчера се състоя официалната церемония по откриването на реновирания „Параход Радецки”, съобщиха от Националния исторически музей. На кораба е представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки български гражданин. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев и 200-те храбри мъже, тръгнали в неравна битка с тиранина, започва от борда на парахода „Радецки“.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки“ на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври. От НИМ допълват, че на всеки пет години се извършва основен преглед и ремонт на конструкцията, механизмите, съоръженията и оборудването на кораба. Прегледът се прави на доково съоръжение и е предпоставка за продължаване срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания в акваторията на Козлодуй.

В началото на месец юни миналата година МС отпусна финансови средства в размер 437 000 лева за планов преглед и ремонт на моторен кораб „Радецки“. В периода ноември 2019 – януари 2020 г. са извършени ремонтните дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулевата система, кингстоновите сандъци, котвените вериги и основен ремонт на гребните вигателни колеса на доковото съоръжение на изпълнителя в пристанището на гр. Браила, Румъния. От началото на юни 2020 г. музей „Параход Радецки“ посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки“ и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Прочетете още:
Корабът „Радецки“
Христо Ботев

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град