интересно

Начало | интересно | Отново е петък 13!

Отново е петък 13!

Аз детето | 2018-07-13

Отново е петък 13!

Днес е петък 13-и – отново – за втори път тази година! На днешния ден милиони хора по света ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далеч от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други ще предпочетат да не шофират или да не пътуват със самолет, а някои ще стигнат по-далече – няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие. За нас обаче денят е нищо повече от времето в което да споделим с вас някои интересни неща свързани с този ден и да се посмеем на това колко суеверни са хората, нали? Нали?

Страхът от този ден се нарича „параскевидекатриафобия“, но според специалистите произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им, защото... Опитайте вие да я кажете!

Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от „Кентърбърийски разкази“ на Чосър, където се казва: „И цялото това нещастие се стоварва в петък“.

Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.

Според законите на американския щат Индиана в петък 13-ти всички стопани на черни котки, трябва да пускат питомците си на разходка на улицата, само ако им сложат звънче на нашийника.

Ако суеверни парижани организират вечеря и по стечение на обстоятелствата ще имат 13 гости, е много вероятно да наемат човек, който да прави крайната бройка 14.

Списание „National Geographic“ публикува данни, според които в САЩ на всеки петък 13-ти се губят между $800 и $900 милиона, заради хора, които отказват да пътуват и да работят по обичайния си начин.

Ако искате да се предпазите от лоши поличби на петък 13-ти, трябва да направите едно от тези неща: да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай не поглеждайте пълната луна през парче стъкло и хвърляйте колкото се може повече сол зад себе си.

Снимка: pexels.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град