интересно

Начало | интересно | Откриха най-старата звезда във Вселената

Откриха най-старата звезда във Вселената

Аз детето | 2014-02-11

Откриха най-старата звезда във Вселената

Екип учени от Австралийския национален университет откри най-старата звезда във Вселената, известна досега на човечеството. Откритието на небесното тяло, формирано преди около 13,6 млрд. години, ще даде шанс на астрономите да направят химичен анализ на една от първите звезди, съобщават от Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“. Според д-р Стефан Келер, ръководител на екипа, откритието е резултат на огромен късмет – „шанс едно на 60 милиона“.

Д-р Стефан Келер и екипът му съобщават, че са наблюдавали химическия отпечатък на „първата звезда“. След 11-годишно търсене звездата е открита с помощта на телескопа SkyMapper на обсерваторията „Сайдинг Спрингс“ в австралийския щат Нов Южен Уелс.
„Тази звезда се е формирала скоро след Големия взрив преди 13,7 милиарда години. Откриването й хвърля светлина върху фундаменталното ни място във Вселената и ни помага да разберем откъде се е появил целият заобикалящ ни материал, необходим за оцеляването ни“, казва Келер.
С други думи казано – Големият взрив е бил началото на Вселената и преди това събитие не е имало нищо, обяснява астрономът.

Древната звезда се намира на около 6000 светлинни години от Земята – сравнително близо според астрономическите стандарти. Тя е сред 60-те милиона звезди, чиито изображения е уловил телескопът SkyMapper през първата си година.
„За пръв път сме в състояние недвусмислено да кажем, че необходимият за оцеляването ни материал идва от първото поколение звезди. Сега вече можем да поставим парченцето от пъзела на точното му място“, допълва д-р Стефан Келер. Съставът на новооткритата звезда показва, че тя се е формирала непосредствено след първична звезда с маса 60 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Келер напомня, че досега се е смятало, че първичните звезди са умирали в изключително мощни експлозии, които са „замърсявали“ пространството с огромни количества желязо. Древната звезда обаче показва признаци на „замърсяване“ с по-леки елементи като въглерод и магнезий, без следи от желязо.

Снимка: armaghplanet.com

Вижте още:
Как хората са се научили да различават звездите?
Сами ли сме сред звездите?...



Коментари
1 коментар

Диди , ,

Публикувано на 11.02.2014

Интересна статия. :) "Екип учени от Австралийския национален университет откри най-старата звезда във Вселената, известна досега на човечеството." - колко по-стари може да има, още не открити. Все пак много от хората не сме готови за големи космически открития - толкова "слепи" не вярват в извънземни и в други форми на живот. Проявяваме расизъм към хора с друг цвят и с друга религия, какво ще стане, ако очи в очи се срещнем с някой извънземен?! Страхотно откритие! Както казаха - шанс!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град