новини детски

Начало | новини детски | Нов проект за улеснение на учениците: Пускат училищни автобуси със специални маршрути за 2 училища в центъра на София

Нов проект за улеснение на учениците: Пускат училищни автобуси със специални маршрути за 2 училища в центъра на София

Аз детето | 2020-12-09

Нов проект за улеснение на учениците: Пускат училищни автобуси със специални маршрути за 2 училища в центъра на София

Нови автобусни линии и специални автобуси ще извозват безплатно учениците от две софийски училища в центъра на София. Това предвижда пилотният проект „Експериментално въвеждане на училищни автобуси в централния район на София“. Проектът бе обсъждан и дискутиран повече от час на онлайн заседанието на Постоянната комисия по образование и култура към СОС. Вносител на доклада е зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиян Кръстев. Проектът е разработен съвместно с екипа на проекта „Зелена София“ – Елица Панайотова в партньорство с ирландската компания Good Travel Software GTS, която е разработила предложението за пилотен проект.

С 12 гласа „за“ и 1 „въздържал“ се докладът бе одобрен от Комисията по образование. Допълнено беше, че организацията за въвеждането на маршрутите се възлага на зам.-кмета по образование Кристиян Кръстев. Експерименталните маршрути, които са предложени са продължение на „Пеша на училище“ и са допълнени със заявени интереси на 18 училища в София, уточни зам.-кметът по транспорт. „През тази година са проведени разговори с директори и анкета с родители. Над 50% от тях водят с автомобил децата си на училище. Притесненията им са за липса на безопасен маршрут, отдалечени училища и опасен трафик, а целта на проекта е чрез автобусите да се елиминират притесненията на родителите, както и въпросът със задръстванията около тях в централната градска част на София“, обясни Кристиян Кръстев.

Пилотният проект предвижда за два месеца през 2021 г. по два маршрута, част от мрежата на градския транспорт, да преминават автобуси през специално определено трасе на база записани деца от 1 до 4 клас. Училищата, които ще се обслужват са 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУ „Св. Климент Охридски“. Всяка сутрин, в учебен ден, ще се извършва по 1 курс по маршрутите, като автобусите ще спират на съществуващите спирки. Единственото изключение са две спирки пред самите училища – на бул. „Христо Ботев“, преди светофара с „Тодор Александров“ до страничния вход на 32 училище и на ул. „Пиротска“ пред 18 училище, на спирката на ул. „Симеон“ и бул. „Инж. Иван Иванов“.

Според направените анонимни анкети към момента готовност да използват новата линия имат около 70 деца и техните родители. Това означава 40 автомобила по-малко в района на тези две училища, по-чист въздух и облекчен трафик, аргументира се Елица Панайотова от „Зелена София“.„Подготвени са 9 маршрута с 9 училища в централната градска част. Те обслужват обикновено 1 училище, а ние маршрутните линии сме ги направили да се ползват от деца от две или 3 училища, събират ги на районен принцип и ги оставят пред самото училище. Добре ще е за по-дълъг срок, за да направим по-точни изводи. Предвидени са само сутрин автобуси, защото анкетите показват, че децата след обяд имат други извънучилищни занимания и са малко децата, които се връщат към дома. Обмисляме дали да го добавим, но искаме да тръгне със сутрешен маршрут“, обясни пред общинските съветници Елица Панайотова.

Прочетете още:
Най-приключенските и опасни пътища за училище в света
Влакът, който вози само едно дете до училище



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град