любопитно

Начало | любопитно | Норми за “децата онлайн”

Норми за “децата онлайн”

Жюстин Томс | 2002-12-28

Норми за “децата онлайн”


През м. декември американският президент Буш подписа нормативни документи, с които се урежда въпросът за "децата онлайн" – област в Мрежата, която ще е само за деца, със съответни рестрикции на съдържанието. Това се отнася само за домейните .us, т. е. само за американските сайтове.
"Всеки родител среща затруднения да налага рестрикции и следи къде ходят децата му в Интернет. Ние помагаме на родителите в решението на този проблем." споделя Байрън Дорган, един от подалите документа в Американския сенат. "Не цензурираме нищо. Опитваме се да създадем област в Мрежата, която е безопасна за нашите деца."
NeuStar – фирмата, оторизирана от Сената в САЩ да се грижи за "децата онлайн" ще трябва да осигурява контрола на рестрикциите в областта, като следи сайтовете в "kids.us" да спазват установените от Конгреса стандарти.
Домейнът kids.us ще съдържа множество поддомейни (от второ ниво), всички от които – със сайтове с "позволено" за деца съдържание. Очаква се да се създадат сайтове с адреси от типа: address.kids.us, playground.kids.us, school.kids.us и т. н. Тези сайтове няма да могат да имат линкове към места извън областта kids.us. Забранени са още чатовете и обмяната на съобщения.
Всъщност, подписването на този документ само за областта ".us" е стъпка назад, поне от нашата перспектива. Първоначалният проект бе за по-глобално решение на проблема, със създаване на област от първо ниво (TLD) – .kids, подобно на .com, .net и .org. По този начин Американското правителство и организацията, която се грижи за всички имена в Интернет – ICANN – оставят всяка държава сама да решава проблема с достъпа на децата до различен тип информация.
Как стои въпросът у нас? Като че родните сайтове най-малко си поставят за цел детската аудитория – за нея има наистина нищожна информация на родния ни език. От популярните сайтове са детският портал www.az-deteto.com, детската секция на най-голямата виртуална библиотека у нас Slovo.bg и няколко други. Но, като цяло, все още не е добре регулирано и раздаването на .bg домейните, а за .deca.bg като че никой още не е и помислял. Може би това е стимул децата ни да научават по-бързо английски език, но и рискът да попаднат на сайт с неподходящо за тях съдържание е доста голям.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град