новини детски

Начало | новини детски | Над 50 часа са предвидени в училище за получаване на знания за защита от бедствия и аварии

Над 50 часа са предвидени в училище за получаване на знания за защита от бедствия и аварии

Аз детето | 2023-03-09

Над 50 часа са предвидени в училище за получаване на знания за защита от бедствия и аварии

В часа на класа в училище са заложени часове за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, както и за указване на първа помощ. Техният брой е общо 52 за цялостния период на образование от 1-и до 12-и клас. Това каза Коста Костов, държавен експерт от Министерството на образованието и науката (МОН) в предаване на програма „Христо Ботев“ на БНР, съобщиха от ведомството.

В началния етап от 1-и до 4-и клас са предвидени по четири часа на година. От 5-и до 10-и клас са осигурени по пет часа годишно. В последните две години – във втория гимназиален етап има по три часа годишно в Часа на класа.

„Ако посочените часове се провеждат качествено, мисля, че има добър ресурс, който е даден за такъв тип обучение. В наредбата е заложена възможността в часа на класа да влизат и външни експерти. За мен е много успешна практика, когато в различните часове влизат действително експерти, които могат да обясняват на учениците, за да им бъде интересно“, коментира Коста Костов.

Той посочи, че в училище влизат и представители на Българския червен кръст, които също помагат в обучението при защита от бедствия и аварии.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град