Инициативи

Начало | Инициативи | Много успешна първа година за българската биоферма „Слънчева градина“

Много успешна първа година за българската биоферма „Слънчева градина“

Аз детето | 2011-06-03

Много успешна първа година за българската биоферма „Слънчева градина“

Близо 3 000 деца от 31 училища преминаха за една година през първата в България учебна биоферма. Уникалната ферма „Слънчева градина“ бе официално открита на 4 юни 2010 в Агроекологичния център на Аграрния университет – Пловдив.

Според основния инициатор за създаването на фермата – фондация „Биоселена“, „Слънчева градина“ е изключително успешен проект, след като във фермата са преминали два пъти повече деца от предвижданото по проекта. Фермата продължава да приема деца и след приключването на норвежкото финансиране.

„Слънчева градина“ вече работи самостоятелно и на пазарен принцип. Детските групи заплащат за посещение във фермата по 10 лева на дете. Децата са половин ден в „Слънчева градина“, където заниманията им се водят от обучени специалисти, а другата половина от деня имат възможност – както бе правено и досега, да видят пловдивски забележителности.

Биофермата предоставя уникалната възможност на децата да видят откъде идва и как се прави храната на нашата трапеза, както и със собствените си ръце да засадят домати, чушки и други зеленчуци, да оберат реколтата есента и да сварят лютеница и сладко, да омесят хляб, да направят сирене и масло. Всички деца, които са били за ден в биофермата се връщат вкъщи уморени, но доволни, с буркан лютеница или направени от тях хляб, сирене и друг биопродукт, както и незабравими впечатления. Децата казват, че са истински щастливи да поработят в истинска ферма, а не във виртуалните си ферми в интернет.

В пролетната програма (от март до юни) децата засаждат разсад и семена от зеленчуци и билки, както и полагат първите грижи за растенията – поливане, окопаване, прибиране на първата реколта. През есента (октомври и ноември) децата прибират реколтата и правят лютеница, сладко, сок и сушени плодове по традиционни български рецепти. В рамките на целогодишна програма децата правят хляб по стари рецепти, като сами смилат зърното с ръчна каменна мелница, месят тесто и пекат хляба в истинска пещ на дърва. Децата участват и във всички етапи на правенето на сирене. Със собствените си ръце децата бият и масло.Коментари
1 коментар

Ива Копчева, 55 г.,

Публикувано на 20.10.2014

Идеята е много добра.Сегашните деца съвсем се откъснаха от земята.По-рано имаше опитни полета,ходеше се на бригади в селското стопанство , в консервните комбинати и заплащаха труда ,а сега трябва да се плаща, за да те научат да се трудиш. И това е нещо.Много е важно как ще ги зарибиш младите-идея от Норвегия,нали сме в ЕС-е и там работят за да ядат.Нищо ново,но е внос.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град