Инициативи

Начало | Инициативи | Български ученици взимат участие в природозащитна инициатива за река Дунав

Български ученици взимат участие в природозащитна инициатива за река Дунав

Аз детето | 2010-11-03

Миналата седмица пет класа от български училища се включиха в старта на международната природозащитна инициатива „Европейски училища за жива планета” на WWF и фондация „ERSTE” в Австрия. Общо 32 учители и ученици от България и от Хърватия, Унгария, Молдова, Румъния, Събрия, Словения и Украйна се събраха за една седмица в своеобразна академия за ученици и учители. До края на учебната година класовете трябва да осъществят свои природозащитни проекит, които засягат темите „Екологичен отпечатък” и „Дунав”. След това ще бъдат номинирани най-добрите проекти.

„През последните две учебни години учениците организираха дни на рециклирането заедно с общините, изложби, театрални постановки и кампании „от ученици за ученици”, обясни Барбара Таушер, ръководител на програмата за природозащитно обучение. „Очакваме с интерес да видим какви интересни идеи ще бъдат осъществени тази година”.

Чрез семинари и занимания на открито екопедагози и експерти по опазване на природата представиха пред децата и техните класни ръководители двете теми на проекта „Дунав – живата връзка на Европа” и „Екологичният отпечатък – глобалният ефект от потреблението”. „Основният фокус по време на академията беше активната гражданска позиция, подчерта Барбара Таушер. „Искаме да покажем на учениците възможности да действат активно, да изразяват мнението си на публични места и да мотивират останалите да взимат участие”. Учителите подкрепят учениците си в ролята на наставници по проекта. Идеите и реализацията се измислят изцяло от учениците.

 



Коментари
2 коментара

Моника Микова, 11 г.,

Публикувано на 07.11.2010

Извинете но сте написали "ученици и ученици" това грешно ли е?Ако не е моля да ме извините!

От редакцията: Написали сме "учители и ученици". :-)

Мона Моника, 11 г.,

Публикувано на 07.11.2010

Пише През последните две учебни години учениците организираха дни на рециклирането заедно с общините, изложби, театрални постановки и кампании „от ученици за ученици”,

От редакцията: А, това ли имаш предвид, извинявай. Това не е грешка. Това означава, че едни ученици организират театрални постановки за другите ученици.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град