покани

Начало | покани | Много снежни забавления и най-новия спорт сноубайк ще има на „Витоша Зимен фест“

Много снежни забавления и най-новия спорт сноубайк ще има на „Витоша Зимен фест“

Аз детето | 2022-01-19

Много снежни забавления и най-новия спорт сноубайк ще има на „Витоша Зимен фест“

Сноубайк – най-новата дисциплина в колоезденето, ще направи своя официален световен дебют по време на „Витоша зимен фест“ тази събота пред х. „Алеко“. Седмото издание на инициираната от „София – европейска столица на спорта“ проява отново е посветено на Световния ден на снега, съобщават организаторите. Фестивалът включва още надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спускане с шейни, спринтово ски-бягане, забавни игри, бой със снежни топки, конкурси за направа на снежни фигури, търсене на съкровища в снега.

За пръв път ще се проведе спускане за време по сняг с колела, като сега то ще бъде вече с официалното наименование „Сноубайк“. Наред с това, надпреварата е валидна за Държавно първенство и ще определи националните шампиони. Тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, на практика състезанията на Витоша и държавното първенство на Франция се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз. Спускането с велосипеди по сняг за време ще се организира за шести в рамките на Витоша зимен фест, но за първи път ще е с международно участие, тъй като вече има записани чужденци.

На 22 януари шоуто в планината ще започне точно в 11:30 ч. със старт на плаца пред х. „Алеко“, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на бившия Романски лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън,“ разкрива Ема Паунова, представител на организаторите и уточни, че тази зима поради специфичната обстановка участниците ще спазват всички здравни мерки и бройката им ще бъде ограничена на 60.

Над плаца пред х. „Алеко“ ще бъде нареден 100-метров слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника на „София – евростолица на спорта“ активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“. Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с „писалките“ ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по ски-алпинизъм ще бъде в 9:45 ч. на плаца. Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метеорологичните условия.

Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за седма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има след 11 ч. и на първата на Витоша „Шейни зона“, която работи на пълни обороти за втора поредна година. Програмата за феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“.

Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди, весели надпревари и конкурси, бой със снежни топки и други. За децата ще се грижат професионални аниматори, ще има и „търсене на съкровища в снега“.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град