сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Магически калейдоскоп от подръчни материали

Магически калейдоскоп от подръчни материали

Аз детето | 2020-11-18

Магически калейдоскоп от подръчни материали

Чували ли сте някога думата „калейдоскоп“? А знаете ли какво означава или по-точно за какво се отнася. Спомняме си, че когато бяхме на вашата възраст обожавахме калейдоскопите – те ни се струваха така красиви и магични. Можехме с часове да наблюдаваме красивите форми и цветове! За всички, които още не са се досетили ще кажем, че калейдоскопът е тръба от огледала, съдържаща цветни обекти с различна форма като мъниста, камъчета и парченца от стъкло. Когато зрителят гледа от едната страна, светлината прониква от другия край, създавайки цветни модели поради отраженията от огледалата. Изобретен е през 1817 г. от шотландския изобретател сър Дейвид Брюстър. Думата „калейдоскоп“ произлиза от древногръцките καλ(ός) (красота, красив), είδο(ς) (форма) и – σκόπιο (инструмент за изследване) или още „уред за наблюдаване на красиви форми.“ Сега и вие точно като сър Брюстър можете да си направите красив и интересен калейдоскоп с материали, които се намират в почти всеки дом! Интересен е и доста занимателен, само опитайте!

 

Необходими материали:

  • ролка от тоалетна хартия
  • картон
  • домакинско фолио за печене
  • ножица
  • тиксо
  • лепило
  • сламка
  • малко фолио за сандвичи
  • цветна хартия за подаръци
  • маркери, стикери и други шарени материали за декориране на въртящия се кръг

 

Как се прави? Просто следвайте стъпките:

Ако планирате да оцветите ролката от тоалетна хартия то първо направете това. Най-хубаво става с темперни бои, а след това я оставяте да изсъхне. Ние обаче нямахме търпение да си го направим по-бързо затова просто облепихме картонената тръба с хартия за подаръци и лепило.

 

Тази втора стъпка е и най-важната. Вземете картона и го разрежете на три ленти, които обаче трябва да са с ширина поне три пръста. От едната страна ги облепете много хубаво с домакинското фолио. След това ги залепете една за друга с тиксо така, че да заприличат на един голям лист. Тук обаче е много важно да не са плътно долепени една до друга, за да могат хем да са заедно, хем да се мърдат. Ето така:

 

 

Сега повдигнете двете странични ленти една към друга и когато получите триъгълна тръба просто ги залепете с още тиксо вече плътно, за да не мърдат. Накрая пъхнете така получената фигура в ролката от тоалетна хартия.

 

 

Изрежете сламката, така че гъвкавата ѝ част да е по средата, а от двете ѝ страни да има около един пръст негъвкава част. Залепете я, най-добре с тиксо, за тръбата от тоалетна хартия, така че гъвкавата част да виси на ръба.

 

От останалия ви картон, (трябва да ви е останал) изрежете три или четири кръга и им направете малка дупка по средата, колкото да можете да пъхнете сламката вътре. След това нарисувайте върху всеки кръг форми и линии каквито ви харесват. Можете да налепите и някакви цветни стикери. От страната без сламка на тръбата увийте отвора с домакинско фолио и сте почти готови.

 

 

Сега пъхнете картонения кръг в сламката така че да се допира плътно до другия отвор на тръбата и погледнете вътре. Виждате ли какви красиви и магически форми има. Толкова е цветно и интересно!

 

От хартия можете да си направите и още интересни неща:
Планински бинокъл
Състезателни колички от хартия
Космически бинокъл за малки откриватели
Пиратски далекоглед
Стилна поставка за колекционери или пък просто за играчки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град