новини детски

Начало | новини детски | Луксозно издание на „Малкият принц“ излиза за 80-годишния юбилей на книгата

Луксозно издание на „Малкият принц“ излиза за 80-годишния юбилей на книгата

Аз детето | 2023-12-12

Луксозно издание на „Малкият принц“  излиза за 80-годишния юбилей на книгата

Една от най-обичаните книги в света „Малкият принц“ излиза в ново луксозно издание на български в годината, в която чества своя 80-годишен юбилей. Перфектен подарък за Коледа, красивата книга със знака на издателство „Кръг“ съдържа оригиналните илюстрации на Антоан дьо Сент-Екзюпери, които по традиция придружават текста на френския писател. Използван е иконичният първи превод на книгата у нас, дело на Константин Константинов, както и предговора към него. За финал пък читателите ще могат да се насладят на послеслов от културолога Георги Лозанов, написан през 2009-а за предаването „Голямото четене“ по БНТ. Стилният том с дизайн на Антонина Георгиева е наличен в книжарниците от 8 декември, а на Панаира на книгата в НДК ще може да се закупи с атрактивна отстъпка от 20% само на 401-ви щанд.

Малкият принц“ е сред най-значимите творби в литературата и има милиони причини за това. Създадена преди 80 години, през 1943-та, историята за момчето със златиста коса, което обикаля планетите, загрижено за своята роза, се чете с вълнение и до днес. Книгата се приема за автобиографична, тъй като е вдъхновена от реално произшествие в живота на Екзюпери. През 1935 г. френският писател и пилот катастрофира със самолета си в Сахара и остава там четири дни, преди бедуини да го открият и спасят. Докато е в пустинята той започва да получава халюцинации. Ето какво пише Георги Лозанов в своя послеслов:

„Важни са успешните полети – за Екзюпери те са много, но още по-важни са неуспешните. Само тогава, когато излезеш извън маршрутите си, можеш да срещаш Малкия принц, детето в себе си.

Най-напред Екзюпери, който преди аварията се е примирил да бъде „разсъдителен човек“ като останалите възрастни, трудно го разпознава, не вярва на очите си. Но после постепенно започва да изпълнява желанията му, да го разбира и да му се доверява, докато накрая се отъждествява с него – след изчезването на Малкия принц той самият вече е Малкият принц. Детето е убедило възрастния да му отстъпи мястото си, за да може животът му да си върне смисъла“.

Само официално „Малкият принц“ е в категорията детска литература. Макар да се изучава още в началните класове и макар главният герой да е тъкмо дете, възрастните често развиват по-дълбок сантимент към историята заради идеите в нея за живота, любовта и смъртта. Истината е, че книгата на Екзюпери е най-любима за няколко поколения читатели, независимо от възрастта. Но тя, донесла утеха на милиони по цял свят и вечна слава на създателя си, всъщност е неговото предсмъртно писмо. Само година след написването на „Малкият принц“ писателят изчезва със самолета си – този път безследно и завинаги. В миналото смъртта му остава загадка, но днес знаем със сигурност, че Екзюпери загива в полет от остров Корсика към Гренобъл и Анси. „Сам е в невъоръжен американски самолет, който има по-малка скорост от германските изтребители и разполага с гориво за шест часа. В два и половина през деня той не пристига на летището и другарите му разбират, че никога вече няма да пристигне. – четем в предговора на Константин Константинов. – Всички издирвания и тогава, и след войната не откриват никаква следа от него. Едва няколко години по-късно от германски сведения се узнава, че през онзи паметен ден на 31 юли 1944 германски изтребител е свалил над Средиземно море един американски разузнавателен самолет.“

Тъкмо 80-ата годишнина от трагичния край на Антоан дьо Сент-Екзюпери става повод през януари 2024 г., у нас да гостува бродуейски мюзикъл по „Малкият принц“. Новият луксозен том има за цел да припомни обичаната творба на читателите по най-добрия начин – като им я поднесе в първокласно издание: с твърди дизайнерски корици, оригиналните цветни акварели на автора, предговор и послеслов.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град