важните неща

Начало | важните неща | Какво да правя, ако не обичам спорта?

Какво да правя, ако не обичам спорта?

Аз детето | 2016-01-29

Какво да правя, ако не обичам спорта?

Важна част от израстването на едно дете е спортът – това е ясно за всички, но какво да правим, ако не ни харесва да спортуваме? Колкото и да обясняваме на родителите или учителя по физкултура, че просто не ни харесва и даже го мразим, те продължават да настояват. Какво да направим тогава? Ето нашия съвет, който сме изградили върху личния си опит и се надяваме да ви помогне.

Не е тайна, че не всеки харесва отборните спортове. Ако това звучи точно като за вас, не се притеснявайте, има начин отново да спортувате и да сте здрави. Пък и с няколко промени можете да откриете, че в необятния свят на спортовете има някой точно като за вас, който просто седи и ви чака да го намерите. Ако пък няма, отново не бива да се притеснявате, ще ви предложим и други забавни начини, които ще ви държат активни.

Първо прочетете нещо за спортовете

От личния си опит можем да кажем, че понякога децата имат усещането, че не обичат спорта, просто защото не могат да разберат как точно се прави и каква е целта му, какви са правилата. И ако изведнъж се включите в отбор по бейзбол например, малко познат спорт у нас, с деца, които са го тренирали с години, е нормално да се чувствате изолирани и да не ви хареса. Затова е много важно преди да опитате някой спорт, да прочетете правилата за него или да помолите да ви ги обяснят. Дори и да няма кой да ви ги обясни, в интернет това ще се намери лесно. Знайте, че няма лош спорт, просто има такива, на които знаем правилата и такива, на които не ги знаем. Всъщност много хора, дори и най-великите спортисти, са прекарали много време обучение в правилата на определения спорт и чак след това са започнали да го практикуват, за да правят това, което виждаме днес. Така че не бива да се чувствате зле ако не знаете например разликата между „ъглов удар“ и „непряк свободен удар“ във футбола. Това изобщо не значи, че няма да е забавна една игра навън с приятели или дори да се запишете на тренировки. С времето ще станете много добър.

Спорт в училище

Много училища предлагат извънучебни занимания по спорт – плуване, гимнастика, че дори и народни танци. Да, те също са отличен спорт, освен танци. Запишете се! Първите няколко дни може и да не ви се струва добре, но ви гарантираме, че ще ви хареса. Знаете ли, че ако спортувате нещо с приятел ще е много по-лесно и приятно. Е, спортът в училище е един отличен вариант за това!

Ако пък имате по-голям приятел или член на семейството, който е добър в спорта, можете да започнете да спортувате с него. Не е задължително да играете в отбор, това че ги наричат отборни спортове не означава нищо. Спокойно можете да излезете в близкия парк и да поиграете волейбол или баскетбол с мама и татко. Това ще е полезно и за тях, както и за вас.

Много често децата не харесват отборните спортове заради лошо изживяване, свързано с тях. Дори и да не си спомняте е възможно някога някъде, например в час по физическо в училище, някой съученик или учител да ви е направил забележка или подигравка, че не се справяте. Просто го забравете! Вашите приятелчета понякога са прекалено откровени или често това е техният начин да ви помогнат. Никой не е безгрешен, а и сме напълно сигурни, че те изобщо няма да си спомнят, че са ви казали такова нещо. Забравили са го в момента, в който са го казали, така че го забравете и вие. Спортуването е приятно и забавно. Освен това, когато децата са в отбор срещу друг отбор и вие сте направили грешка, те изобщо не са мислели като цяло за вас. Който и да е бил са щели да му кажат нещо, просто защото искат да спечелят – това е всичко! А и всички знаем, че няма безгрешни хора. Така че просто го забравете, вместо това запомнете, че отборните спортове са забавни и полезни. Те ни помагат дори да подобрим уменията си да общуваме, а често ни запознават и с нови приятели, пък макар и от противниковия отбор. :-)

Правилният спорт

Има десетки спортове, така че може би не ви харесва тази цялата работа, защото не сте намерили точния за вас. Футбол, бейзбол, волейбол, гимнастика... трябва да опитате всички, за да разберете. Някои от вас са грациозни, други силни, трети имат точен мерник, четвърти тичат много бързо. Различните спортове изискват различни умения, така че просто трябва да намерите този, за който уменията ви са най-подходящите и сме сигурни, че ще промените мнението си. Ако пък просто не ви харесват отборните спортове, можете да си намерите индивидуален такъв. Както казахме, спорт има за всички, затова са толкова много. Можете да опитате плуване, пързаляне с кънки, гимнастика, тенис, колоездене... Ще си намерите нещо.

Защо всъщност е всичката тази врява около спорта?

Може би се чудите защо възрастните толкова говорят за това спортуване и че е важно да бъдеш активен. Има много причини, но основната е кратка и ясна: спортуването е чудесно упражнение, а упражненията поддържат тялото ни здраво! Вече говорихме много за спортовете, но сега имаме и още по-добра новина. Има много не-спортни дейности, които също ще ви държат активни: игри на детската площадка, разходки в планините или парка, танци, дори в стаята, разхождане на кучето, скачане на въже, каране на ролери, скейтборд. Но най-важното е да сте активни деца – нали сте чували израза „здрав дух в здраво тяло“? Знайте, някъде там има спорт или дейност, която е точно за вас, просто трябва да я откриете.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град