За родители

Начало | За родители | 6 причини, които ще ви докажат, че трябва да пускате децата си навън всеки ден, не само през лятото

6 причини, които ще ви докажат, че трябва да пускате децата си навън всеки ден, не само през лятото

Аз детето | 2019-09-24

6 причини, които ще ви докажат, че трябва да пускате децата си навън всеки ден, не само през лятото

Ето нещо просто, което можете да направите, за да подобрите шанса на детето си за здраве и успех: уверете се, че прекарва време навън всеки ден! Не само през лятото! През есента и зимата един или два часа игра навън са полезни и дори силно препоръчителни за всяко едно дете. Има много неща, по които детството на вашето поколение се различава от това на децата ви, но един от най-резките контрасти се усеща във времето, което децата прекарват вътре и навън. За този контраст има много причини, времето прекарвано пред електронните устройства, многото допълнителни занимания и уроци на които записваме децата си в желанието да успеят. Опасенията за замърсен въздух или пък „лошите“ слънчеви лъчи, дори и все по-намаляващите места за безопасна игра.

С все по-облачното време и идването на училището, есента и зимата, дори и малкото време, което децата прекарват навън става все по-малко заради родителите. Притесняват се децата им да излизат навън на студеното и дъждовно или снежно време, което е нормално. Но, тук има едно голямо, но – важно е детето да прекарва по един час време навън, независимо от сезона и времето. Облечете на хлапето си топли дрехи и се разхождайте с него! Ето ви и 6 причини, които ще ви докажат, че трябва да го направите.

1. Слънце. Да, излагането на слънце – особено слънчевите изгаряния – може да увеличи риска от рак на кожата и са доста болезнени. Но умереното слънце е полезно, телата ни се нуждаят от слънце. Нуждаем се от излагане на слънце, за да имаме витамин D, витамин, който играе решаваща роля в много телесни процеси, от развитието на костите до имунната ни система. Излагането на слънце също влияе и на здравословния сън и настроението ни. Телата ни работят най-добре, когато получават малко слънце всеки ден.

2. Физическа активност. Децата трябва да бъдат активни по един час всеки ден, а излизането навън да играят е един от начините да бъдете сигурни, че това се случва. Те със сигурност могат да спортуват на закрито, но играта на открито – особено с нещо като топка – насърчава активната игра, което наистина е най-доброто упражнение за децата.

3. Получаване на важни умения. Това са уменията, които ни помагат да планираме, определяме приоритетите си, да отстраняваме проблеми, да преговаряме и да изпълняваме много задачи наведнъж и да, децата ги усвояват най-добре, когато играят навън с други деца. Креативността и въображението също попадат тук и те също са доста важни за успеха. Това са умения, които трябва да бъдат усвоени и практикувани и за да направят това, децата се нуждаят от неструктурирано време. Нужно им е време сами и с други деца и да им бъде позволено да измислят свои собствени игри и да се забавляват. Играта навън им дава възможности да практикуват тези важни житейски умения.

4. Поемане на рискове. Децата трябва да поемат някои рискове. Като родители това ни тревожи; искаме децата ни да бъдат в безопасност. Но ако ги държим винаги в абсолютна безопасност близо до нас и никога не ги оставяме да поемат рискове, те няма да знаят какво могат да направят – и може да нямат увереност и смелост да се изправят пред неизбежните рискове на живота. Да, можеш да си счупиш ръка от катеренето на дърво – и да, можеш да бъдеш унижен или обиден, когато се опиташ да измислиш игра и да я предложиш на другите или пък отхвърлен, когато искаш да се запознаеш с ново дете, но това не означава, че не трябва да се опитват; уроците, които научаваме от провала, са също толкова важни, колкото и тези, които научаваме от успеха.

5. Социализация. Децата трябва да се научат как да работят заедно с други хора. Те трябва да се научат сами да създават приятелства, как да споделят и да си сътрудничат с другите, как да се отнасят с другите деца. И ако си взаимодействат само в официални и контролирани от възрастните среди като училище, спортни отбори или допълнителни курсове по нещо, те няма да научат всичко, което трябва да знаят за живото общуване. Колкото и да се опитваме да им обясним, понякога просто си трябва истински опит.

6. Обич към природата. Толкова голяма част от нашия свят се променя, и то не към по-добро. Ако дете порасне без никога да е ходило в гората, да е копало дупки в пясъка или пръстта, без да е виждало животни в тяхното природно местообитание, без да е играло в поток или без да се е взирало в безкрайния хоризонт на морето или океана, то никога няма да разбере колко красива е природата и защо трябва да я пази, дори и като просто не си изхвърля отпадъците където му падне. Бъдещето на нашата планета зависи от нашите деца – те трябва да се научат да я обичат.

Затова опитайте. Направете това, което направиха нашите родители: изпратете децата си навън. Още по-добре, отидете с тях. И направете всичко възможно, за да сте сигурни, че всяко дете може да играе навън във всеки сезон, всеки ден.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град