важните неща

Начало | важните неща | Извинявай!

Извинявай!

Аз детето | 2006-08-08

Всички сме имали подобно преживяване – непознат ни блъска грубо на улицата и после продължава пътя си съвсем спокойно, без да каже и дума, сякаш нищо не се е случило. Или някой ни прекъсва грубо докато сме по средата на разговор. Или приятел/някой член на семейството се уригва силно или пък киха право в лицето ни. Или пък пуска една огромна прозявка по средата на виц, който смятаме за смешен. Да, тези неща са дразнещи, независимо дали ние сме жертвата или причинителят!

Една кратка и сладка дума може да поправи ситуацията за миг: Извинете! Когато човек киха, кашля или се прозява, той или тя трябва да каже тези думи като извинение за притесняването или разсейването на околните хора.

Ако случайно се блъснеш в някого, или го настъпиш по обувката, трябва да облекчиш причиненото неудобство, като кажеш веднага "Съжалявам" или "Извинете". Ако вместо това заемете защитна позиция и се опитате да докажете, че не сте направили нищо нередно, това ще доведе до ненужна кавга и до лошо настроение на всички останали.

Най-вежливият начин за прекъсването на двама души по време на разговор е да се извините. Грубото намесване ще ги разгневи. Етикетът изисква да чакаш на масата докато всеки си свърши с яденето. Ако трябва да тръгвате, тогава трябва да се извините. Не минавайте между двама души, докато говорят, нито пък през игрището по време на игра на тенис например, или пък по време на пиеса не минавайте през сцената. Винаги заобикаляйте извън действието.

Помнете думичката, когато питате минувачите за посоки или за времето. Тогава те ще бъдат повече от желаещи да ви помогнат.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град