География

Начало | География | Франция – страна с богата история – интересна туристическа дестинация

Франция – страна с богата история – интересна туристическа дестинация

Аз детето | 2013-10-07

Франция – страна с богата история – интересна туристическа дестинация

Франция, една от най-големите държави в Западна Европа, от дълго време е била „врата“ между северните и южни райони на континента. На север Франция граничи с Германия и Белгия, на запад – с Атлантическия океан, на юг – с Пиренеите и Испания. Също така граничи със Средиземно море на югоизток, а с Алпите, Швейцария и Италия на изток. Франция има много разнообразен релеф – невероятни плажове на югоизточното си крайбрежие, там се намира и Френската Ривиера, а на юг и югоизток се извисяват планини, включително и най-високият връх в Европа, Мон блан, който е висок 4810 м и се намира във френските Алпи. Широки плодородни равнини се простират на север и запад, поради което Франция често е наричана „селскостопанския център на Европа“. Големи ливади, планини и изгаснали вулкани заемат южната част на страната.

Тази пълна с разнообразие площ е достатъчна да осигури среда за голямо животинско и растително разнообразие, с което разполага тази страна. Низините и полята са дом на елени и диви прасета, а горите на Алпите и Пиренеите предоставят убежище за редки антилопи, диви кози, козирози, кафяви мечки, диви зайци и много други видове. Средиземноморското крайбрежие освен постоянно пребиваващите там птици, има и много мигриращи, за които крайбрежието на Франция е приятна спирка от дългото им пътешествие. Там могат да бъдат видени птици като фламинго, лешояд, бяла чапла, пчелояд. Много туристи, а и самите граждани на Франция всяка година се наслаждават на животните в различни части на страната, но това пречи на животните по много начини – най-опасните от които са замърсяването и смущаването. Поради тази причина от няколко години френското правителство е направило програма, чрез която да контролира свободното навлизане на хора в териториите на дивите животни. Днес около 20% от територията на страната е обявена за национални и регионални паркове и още 10% са природни резервати.

Освен с необикновеното си животинско царство Франция впечатлява и с историята си. Има доказателства, че първите хора във Франция са се настанили там още преди близо 2 млн. години. Около 300 000 г. пр. Хр. е имало хора на територията на днешна Франция. С течение на времето келтските племена от Централна Европа също са живели в региона, както и римляните. Те са заемали територията на днешна Франция през II век пр. н. е и тогава са я наричали Галия. След като императорът на Рим Юлий Цезар добива пълен контрол над Галия и Римската империя започва своя упадък, Галия е нападната от съседните племена като вандали, франки и други германски племена, тогава добива новото си име – Франция.
През следващите хиляда години от своето съществуване Франция е била управлявана от силни царе. Водени са и няколко войни за това кой да управлява тази интересна страна, включително и Стогодишната война, която се е водила от 1337 до 1453 година. Във военната история Франция е запомнена и с още нещо – т. нар. Френска революция. Този период от историята на страната е продължил от 1789 до 1799 година, като през това време е имало мащабни политически и социални промени. Най-важната от тези промени е премахването на абсолютната монархия. По време на Френската революция, френското общество претърпява дълбока промяна, при която феодалните, аристократски и църковни привилегии са отменени под натиска на леви политически групи, масите по улиците и селяните. Старите идеи за традиция и йерархия – свързани с монархията, аристокрацията и религиозните власти – са заменени с идеалите на Просвещението: равенство, гражданство и неотменими естествени права.
По време на Френската революция се откроил и човек, за който учим и говорим и до днес. Наполеон Бонапарт се обявява за лидер на Франция след края на революцията и започва военни действия срещу съседните държави и макар, че е победен в битката при Ватерло, през 1815 година, той е един от най-успешните владетели в историята.
Постепенно през годините на войни и смяна на властта Франция неведнъж се е доказвала като могъща и важна световна сила.

Днес много историци и обикновени хора смятат, че Франция е една от най-старите държави, с най-интересната и разнообразна култура, с най-голямо етнически разнообразно население в Европа. Поради голямото си влияние в Европа и в света, Франция е считана за световен лидер в историята и в много аспекти на културата, като философията, музиката, изобразителното изкуство, киното, модата, литературата, а също и спорта, винопроизводството и много други.

Франция е една от най-мощните икономики в света. Страната произвежда много стоки, които всички останали страни в Европа купуват от нея. Най-известна е с производството на неповторимите вина и сирена, но също така Франция произвежда автомобили и редица други промишлени стоки.
Огромна индустрия в държавата е и туризмът. Около 75 милиона души посещават страната всяка година, за да я разгледат. Сами знаете коя е най-известната туристическа атракция във Франция, нали?

Ако харесахте Франция, то следете сайта ни и в следващите дни, защото имаме какво още да ви кажем за нея. :-)



Коментари
1 коментар

Диди , ,

Публикувано на 07.10.2013

Интересно! :) Френският език е много звучен, много искам да го изуча! :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град