покани

Начало | покани | Фотоизложба на ромски деца

Фотоизложба на ромски деца

Аз детето | 2007-11-01

Фотоизложба на ромски деца

1 ноември (деня на Будителите) от 18.00 ч. Асоциация „Малки цигани” (Франция) представя в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” зала “Гъливер” се открива изложба с фотографии на деца от „Факултета” и представяне на едноименна книга "Погледи на деца". Изложбата ще продължи до 17 ноември, всеки ден без неделя и понеделник, между 15.00 и 19.00 ч.

Деца от ромски квартали получават интересна задача: предварително обучени как да боравят с фотоапарат, те правят снимки, които да разказват за тях самите и света, в който живеят. Всяка снимка е придружена от легенда на български и ромски език. Децата-автори на фотографиите ще присъстват на събитието заедно със семействата си, за да представят лично своя първи по рода си проект под звуците на оркестър за циганска музика. Подбор от снимките им е издаден и в едноименната книга, която също ще бъде представена на откриването.

"Погледи на деца" ще бъде издадена и във Франция, където също ще има изложба. Паралелно с това се работи по установяване на връзки с френски училища, Проектът ще позволи и на децата да открият един друг свят, тъй като те ще имат възможност да посетят Франция през април 2008 г. за международния ден на ромите с цел да представят там книгата си.

Приходите от продажбата на книгата ще спомогнат за закупуването на учебници и учебни материали за най-бедстващите деца. Проектът ще бъде представен и в училища извън София, които са проявили интерес към където да бъдат изложени фотографиите и които да работят по проблемите на малцинствата в международен план.

Проектът се осъществява с подкрепата на програма ФАР 2003, Европейски проект за интеграция и образование на ромите в България, Университета във Версай, фондация „Рома-Лом” и Държавна агенция за закрила на детето.

Вход свободен

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град