фокуси

Начало | фокуси | Фокус само за математически гении

Фокус само за математически гении

Аз детето | 2020-11-23

Фокус само за математически гении

Не се подвеждайте от заглавието, изобщо не трябва да сте добри по математика, за да направите този фокус. Даже напротив, ако не сте толкова добри, ще се получи по-добре. За да е по-ефектен фокуса измислете кратка история за това, как сте открили тази своя уникална способност. Историята не трябва да е повече от две минути обаче, за да не отегчите публиката. Пример за такава няма да ви даваме, вие сте много умни и ще си я съчините по-добре от нас. Другото важно нещо е, че за този фокус ви трябват химикалка, лист и публика състояща се поне от двама човека. Сигурни сме, че вашата е от много повече, но бяхме длъжни да го кажем.
Сега преди да стигнем до същинската част смятаме да ви разкажем и малко повече за това как е измислен фокуса. Той е измислен специално за деца от Джон Хенри Андерсон. Смята се, че г-н Андерсон е първият шотландски илюзионист, най-великият шоумен в историята на магичното изкуство, известен като “Вълшебника на Севера”. Известен е с фокуса “Хващане на куршум с уста”. Той превръща спектакъла в шоу, първи използва печатането на афиши и средствата на рекламата за популяризиране на спектаклите си. Днес не всички помнят името на Андерсон, но неговите номера са преживяли и се изпълняват вече 200 години.

Самия фокус е много лесен. Давате лист и химикалка на един от зрителите си и му казвате да напише голямо 10-цифрено число. Колкото е по-голямо толкова по-добре. След това нека предаде листа на човека до него и нека и той напише такова число, под първото. След това вземете листа и обвявате с тържествен глас, че сте математически гений. Разкажете как сте открили това с весела измислена предварително история или пък я импровизирайте на момента. След това напишете и вие едно число под останалите и ги... сметнете. Не, не се притеснявяxте, няма да се налага да ги смятате съвсем и въпреки това ще напишете отговора веднага, също като калкулатор.
Тайната на фокуса се състои в това, че вашето число трябва да е такова, че когато съберете първите две цифри от вашето число и това на зрителя, резултата да е девет, както и вторите и третите, и четвъртите... и десетите. Например: първата цифра от числото на зрителя е 7, а вие трябва да напишете – 2, защото 7+2=9. Така направете с всички десет цифри. След това "сметнете" трите получени големи числа по следния начин. Просто препишете числото на първия зрител, като в началото към него напишете най-отпред 1, а в края извадете от цифрата 1. Например, ако числото на зрителя е 4563843274. То вие трябва да напишете за отговор: 14563843273.

Пълен пример:
 4563843274
+
7498854231
+
2501145768
=
14563843273


Може на пръв прочит фокуса да изглежда, че наистина е за математически гении, но прочетете го внимателно още веднъж, ще го схванете и ще разберете, че не е сложен. А накрая можете да го демонстрирате и на учителката по математика. Тя може и да разкрие тайната му, но все пак ще ѝ хареса.

Снимка: sxc.hu

Вижте още:
Има ли разлика между число и цифра?
Ще позная кога си роден – забавен фокус с числа
Защо не може да се дели на нула?Коментари
4 коментара

Pavche Любенова, 12 г.,

Публикувано на 06.03.2014

Moqta uchitelka po matematika e mnogo zle.!?

сОРИИИ , ,

Публикувано на 09.03.2014

Как така 4+7+2=9. ? Не е ли 13?!

От редакцията: Прав си, беше станала грешка с фокуса, но сега го поправихме и изяснихме.

Никола Стефанов, 9 г.,

Публикувано на 06.04.2014

Супер фокус

Пламена Гатева, 12 г.,

Публикувано на 03.07.2014

Много интересен трик. Получи ми се от първия път. :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град