покани

Начало | покани | Европейска нощ на прилепите в софийския зоопарк

Европейска нощ на прилепите в софийския зоопарк

Аз детето | 2008-09-04

Европейска нощ на прилепите в софийския зоопарк

Всяка година в повече от тридесет страни в Европа се организират ежегодните “Европейски нощи на прилепите”. Инициативата традиционно се провежда в последния уикенд на август или през първия уикенд на септември и цели да запознае широката общественост с живота на прилепите, тяхното значение за човека и природата, природозащитния им статус и заплахите за техните убежища и местообитания.

Отбелязването на “Европейски нощи на прилепите” е част от поетите ангажименти в рамките на подписаното от България Споразумение за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS
eurobats.org), което изисква изпълнение на редица конкретни ангажименти, свързани с опазване на прилепите и техните местообитания.

Тази година, Центърът за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към НПМ съвместно със Зоологическа градина - София организират провеждането на "Европейска нощ на прилепите". Събитието ще се състои на 6.09.2008 г. от 19 ч. до 21 ч.

Отбелязването на нощта на прилепите ще стане по следния сценарий:

1. Събиране на деца и родители в Учебния Център в Зоологическата градина
19 ч.
2. Мултимедийна презентация с прилепни курабийки
19:15-19:45
3. Викторина за деца и възрастни “Какво знаем за прилепите?”
19:45-20:15
4. Разходка с ултразвукови детектори за прилепи около езерото с патиците
20:25-21:00

Прилепите не са гризачи, а са самостоятелен разред- Ръкокрили от клас Бозайници. Съществуват на Земята от 55 млн. години и от тогава не са се променили съществено. В България се срещата 33 вида прилепи от 35 установени в Европа. Уникално високото разнообразие се дължи на географското ни положение, разнообразния релеф, мозайката от местообитания, както и наличието на над 5400 пещери. Всичките видове прилепи у нас са насекомоядни. Колония от 300 индивида за едно лято поглъща около 550 kg насекоми. За една нощ това са приблизително поне 20 000 комари, бръмбари, пеперуди и други насекоми, голяма част от които се считат за вредители. Прилепите раждат веднъж в годината по едно малко, което кърмят като всички бозайници. Всичките видове имат очи, но се ориентират и ловуват предимно с помощта на ултразвуци. Продължителността им на живот е уникално висока за бозайници с подобни размери и достига до 20-30 години. Прилепите у нас са строго защитени от Закона за биологичното разнообразие, както и по силата на много европейски директиви, конвенции и споразумения.

Прилепите

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град