новини детски

Начало | новини детски | Една невероятна история за едно невероятно приятелство идва от Португалия – „Томаш и носорогчето“ от Давид Машаду

Една невероятна история за едно невероятно приятелство идва от Португалия – „Томаш и носорогчето“ от Давид Машаду

Аз детето | 2021-12-13

Една невероятна история                 за едно невероятно приятелство идва от Португалия –  „Томаш и носорогчето“ от Давид Машаду

Не са много историите, идващи от другата страна на Европа, от страната, противоположна на нашата България върху картата на континента, чиито брегове мие Атлантическият океан. Със сигурност не са никак много и нещата, които българските деца знаят за Португалия. А малката днес държава е била могъща морска сила преди векове, родина на смели мореплаватели и откриватели.

Може би частица от смелостта, упоритостта, съобразителността и издръжливостта на своите прадеди е наследил и малкият герой на поредната прекрасна книга от поредицата „Европейски разказвачи“ на издателство „Емас“. Издателите се надяват, че освен невероятната история, интереса на българските деца ще привлече и нейната родина – Португалия. Историята ни поднася един от най-големите съвременни писатели на страната – Давид Машаду, а преводът е на Илка Филипова-Бечева. В края на книгата пък най-любопитните ще намерят пространно интервю, в което авторът разказва за себе си, за своето детство и за своите мечти.

А ето накратко и историята на малкия Томаш и неговия необикновен приятел:

Една нощ Томаш напуска мястото и дома, където е прекарал целия си живот, и се отправя в незнайна посока. Причината – след нещастен случай в семейството му момчето е убедено, че е причината и че носи злини на хората около себе си. Но едва пристигнал в близкия голям град, и страната е пометена от невиждан ураган. Томаш се озовава сред наводнения и развалини, а и връзка с майка си, естествено, вече не може да установи.

Точно когато се чувства най-загубен и най-отчаян, той открива най-невероятния приятел... „Томаш и носорогчето“ е вълнуваща и очарователна история за болката от загубата и за целебната сила на приятелството.

Давид Машаду е едно от големите имена в съвременната португалска литература както за деца, така и за възрастни. Удостоен е с Европейската литературна награда, а романът „Томаш и носорогчето“ бе включен в престижния международен каталог „Бели гарвани“ като препоръчвана книга за деца от Португалия.

Издателство „Емас“ помоли писателя да се обърне към българските деца с послание. Ето какво им каза той:

„Вглеждайте се в света около вас, разбира се. Но се вглеждайте и в себе си, в безкрайността на вашия интелект. Въображението е суперсила.“Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град