новини детски

Начало | новини детски | Две българчета спечелиха първа награда в конкурса "Златна монета"

Две българчета спечелиха първа награда в конкурса "Златна монета"

vesti.bg | 2009-11-21

Ивелин и Тоника Андрееви от ловешкото село Глогово спечелиха награда още в първата вечер на конкурса "Златната монета" (Zecchino d'oro) в Болоня.
Момиченцата участват на 52-ото му издание с песента "Танцът на Росинка". Те спечелиха наградата "Медната монета", която се връчва в първата вечер на песента, получила най-много точки от журито и гласуването по телефона. Ивелин и Тоника пяха последни от всички участници - хванати за ръце.

Пред кореспондентката на БНР (BNR.bg) в Италия Елена Шаханова те споделили, че се притеснявали, преди да излязат на сцената, но когато запяли, се успокоили. Песента им е с италиански текст, но в мелодията са вплетени традиционни български мотиви. С изпълнението си българчетата събраха 148 точки. На второ място остана песента "Парти с пижами" на Сузана Майер от Германия, а трета - "Всички на масата", изпълнена от Луана Киарадия.

Разликата във възрастта на сестричките е три години. Тоника е по-голямата, на 10. Тя разказала пред организаторите на "Златната монета", че в училище най-много обича часовете по математика и физкултура, а с приятелчетата си обожава да играе на криеница. Ивелин е на 7 години. Тя също е почитател на числата и сметките, обича да играе баскетбол. Като порасне, иска да свири на китара. Единственото, за което двете се карат, са играчките.

12 са песните в тазгодишното издание на конкурса в Болоня. Четири от тях са на участници от чужбина, сред които и момиченцата от Глогово. Според регламента във всяка от конкурсните вечери три избрани от журито деца пеят песните си в компанията на известни италиански изпълнители.
"Танцът на Росинка" прозвуча в съпровод на тамошните звезди Алесия, Серджо Сгрили и Паоло Бели. Момиченцата от Глогово ще изпълнят "Танцът на Росинка" и с Мариела Нава, която пише песни за едни от най-известните певци в Италия като Джани Моранди и Андреа Бочели.

"Златната монета" продължава до 21 ноември, когато ще бъде връчена голямата награда. Ивелин и Тоника не са първите българчета с награда от "Златната монета". През 1984 г. 5-годишният тогава Борко Чучков и Радослава Малякова са отличени с песента "Дъга".

Коментари
4 коментара

анонимно , ,

Публикувано на 21.11.2009

Браво.Голяма гордост за България.Тези две момиченца са показали че в нашата страна се раждат талантливи хора.Представили са ни на едва ли на световно ниво.Знам че това няма да се запомни нито пък да промени мнението на другите европейски страни за България но какво от това.Важно е ние да се гордеем.

Симона Иванова, 9 г.,

Публикувано на 22.11.2009

Дядо Коледа аз искам за Коледа да ми подариш книга с рисунки за художници.Също и стойка за рисуване и телефон самсунг. Това са моите желания за Коледа.Обичам те дядо Коледа.

анонимно , ,

Публикувано на 24.11.2009

нямам думи просто

Александра Попова, 9 г.,

Публикувано на 11.12.2009

имам въпрос...как да пиша свои стихчета и впрочие защо не знам а имам много стихчета?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град