България

Начало | България | Долината на розите

Долината на розите

Виктория Грозданчева | 2006-07-17

Долината на розите

“Долината на розите”- това е долината разположена между Стара планина и Средна гора. Самата долина има специфичен климат, изразяващ се с кратка мека зима и продължителна топла пролет. Розата се нуждае от влага и топлина и затова именно тук са разположени повечето полета с маслодайна роза.

Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес сме вторият световен износител след Турция с добива на около 1 тон розово масло годишно. За производството на 1 кг. розова вода се оползотворява 1кг. розов цвят, а за производството на 1 кг. розово масло са необходими близо 3500кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първия розобер са необходими 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията. Добиването на българското розово масло е съпътствано от вековни културни традиции.

В Розовата долина всяка пролет се провежда фестивалът на Розата и се избира “Розова Кралица”. В неделната сутрин на фестивала всички се събират в розовите полета, пресъздавайки традиционните обичаи за розобера.

В град Казанлък е изграден историко-етнографският комплекс “Кулата”, където туристите могат да наблюдават примитивно розоварене и да опитат от продуктите с маслодайната роза.Коментари
1 коментар

магдалена насденова, 19 г.,

Публикувано на 18.03.2012

долината на розите е супер яка някой ако ходи да ми направи от рози парфюм.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град