любими герои

Начало | любими герои | Доктор Проктор и неговия щур пръц-прах

Доктор Проктор и неговия щур пръц-прах

Аз детето | 2015-06-27

Доктор Проктор и неговия щур пръц-прах

Макар Ю. Несбьо да е много прочут автор на криминални романи за възрастни, известен в родната си Норвегия и в други части на света, той пише и за деца. Книгите му са преведени на над 40 езика, а световноизвестният кинорежисьор Мартин Скорсезе ще работи по поредната екранизация на негова книга. Предстои реализация и на два сериала. Но освен това той е доказателството, че родителите биха направили всичко за децата си. По молба на семейството си г-н Несбьо оставя за малко своите криминални романи и измисля нещо... хмм... странно, щуро, но и много яко. Чували ли сте за пръц-прах, а за доктор Проктор? Знаехме, че ще намерим фенове и тук. За тези, които все още не са ще разкажем, но да уточним пръц-прах е точно това, за което си мислите. Онзи смешен звук, който издаваме с тялото си или поне е смешен, когато друг го издава.

Разбира се цялото щуро приключение около този доктор и прах, започва от Норвегия и обещава да е невероятно и няма как да е иначе след като в него са замесени: щур и гениален учен, две смели и невероятни хлапета, лош богаташ и няколко странни животни. Историята ни среща с Лисе. На героинята й е втръснало от мъченията, на които я подлагат подлите и ужасно глупави близнаци Трюлс и Трюм Тране. И когато на нейната улица се нанася ново семейство, тя е повече от развълнувана. Малкият Бюле не отговаря съвсем на очакванията й – той е ярко червенокос и свири на тромпет с дълбок ентусиазъм, освен това е направо невероятно дребен. Но скоро Лисе открива, че мъничкия му размер компенсират неговата ярка индивидуалност и нетърпелив поглед към света.

Това е само едната част от историята. Двамата нови приятели се сприятеляват със съседа си – един много щур изобретател. Доктор Проктор – това е учен-химик, който живее в Норвегия, в Осло на улица „Оръдейна“. Той има дълги крака, дълги ръце, дълга сива коса и смешни мотоциклетни очила на носа си. Ако мислите, че доктор Проктор прилича на Смахнатия професор, вие сте абсолютно прави! Е, може би не съвсем прави. Той е много мил, ужасно влюбен във французойката Жюлиет Маргарин и обича карамелен пудинг. Някои биха казали, че доктор Проктор е стар. В действителност е такъв само на външен вид, защото всички изобретения на доктор Проктор са много... по детски забавни. Те са толкова забавни и абсолютно безполезни в света на възрастните.

Говорим точно за този пръц-прах, който вече толкова пъти споменахме. Той е много... особено изобретение. Това е смес, която предизвиква, е... сещате се... Нейната мощност зависи от това, колко пръц-прах сте приели и ако прекалите, да речем, че можете да стигнете космоса. Разбира се този прах веднага става хит сред децата в града и лошите близнаци и баща им организират кражбата на всичкия пръц-прах от мазето на д-р Проктор. Тримата приятели трябва да направят всичко възможно това да не се случи. Събитията, които последват, излизат извън границите на въображението и включват диво преследване в канализацията на Осло, бягство от затвора, анаконда на свобода и намесата на НАСА.

Ю Несбьо ни предоставя една изключително луда история на бързи обороти, изпълнена със странности и определено необичайни обрати, а героите са мили и запомнящи се.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град