новини детски

Начало | новини детски | Добра новина: над половината деца у нас спортуват, футболът е най-практикуван

Добра новина: над половината деца у нас спортуват, футболът е най-практикуван

Аз детето | 2020-06-29

Добра новина: над половината деца у нас спортуват, футболът е най-практикуван

Най-младите българи между 14 и 17 години спортуват най-активно – 81%. Това показва национално представително проучване на „Тренд“, проведено сред 1012 респонденти по поръчка на Министерство на младежта и спорта. Според изводите в изследването 57% от децата от 5 до 13 години спортуват, съобщиха от пресцентъра на ММС. Българите, които не спортуват, посочват три основни причини за това: липса на време – 46%, липса на мотивация – 36% и здравословното си състояние – 23%. Мнозинството от анкетираните посочват, че населеното им място разполага с добра спортна инфраструктура.

Според актуалните данни на „Тренд“ 57% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват. Момчетата спортуват повече от момичетата – 63% на 52%. 47% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24% от децата, а 18% повече от три пъти седмично. Футболът е практикуван в най-голям дял от децата – 24%. 14% от родителите посочват, че детето им практикува колоездене, а 10% плуване. Сред практикуваните спортове са народни танци, лека атлетика и др. Очертава се голямо разнообразие от видове спорт, които се практикуват от децата на възраст между 5 и 13 години. При неспортуващите деца водеща причина според родителите е, че детето им е малко.

87% от спортуващите посочват, че не са членове на спортни клубове. 44% от хората посочват, че в населеното място, в което спортуват има добра спортна инфраструктура, а 35% са на обратното мнение. В областните градове в най-голям дял 60% са на мнение, че има добра спортна инфраструктура, а едва 22% са на противоположното мнение. В София 37% смятат, че има добра спортна инфраструктура.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град