новини детски

Начало | новини детски | Децата от Перник ще учат конна езда през лятото

Децата от Перник ще учат конна езда през лятото

Аз детето | 2022-07-20

Децата от Перник ще учат конна езда през лятото

Безплатни летни занимания с коне започнаха в Перник. Инициативата се финансира от пилотната сесия на общинския фонд „Култура“, организатор на проявата е местният конен клуб „Катран“. За децата през лятото няма много забавления, затова решихме да предложим нещо по-различно и интересно за тях, коментира пред БТА инструкторът Десислава Драгомирова. По думите ѝ проектът се фокусира изцяло върху комуникацията между кон и ездач и изграждане на емоционален контакт помежду им.

Малките перничани научават как се храни конят и се почистват копитата му, как се оседлава, какъв е кръгозорът му и т. н. Те получават и първите уроци по езда – каква скорост се развива при тръс, галоп, как да се качват и слизат от коня и др. Преоблечени като каубои, жокеите от клуба демонстрират хвърляне на ласо, изправяне на кон, езда със и без препятствия. В следващите занятия децата ще се срещнат с любимите си герои Зоро, Робин Худ и други, в които ще се превъплътят жокеите.

„Трябва да се направи връзка между детето и коня, момичетата и момчетата да заобичат животните. Факт е, че през последните години интересът към конете расте“, сподели Десислава Драгомирова.

Заниманията обхващат деца от две до 18 години. Те ще се провеждат четири дни всеки месец през лятото в базата на клуба в кв. „Църква“, на Пернишката крепост и край Обединения детски комплекс.

В забавленията се включват и деца с увреждания. „Това са деца от аутистичния спектър, със синдром на Даун. Близостта с кончетата ги учи на търпение, терапията е изключително важна за тях“, каза Боряна Димитрова – социален педагог и детски психолог към Центъра за ранна интервенция при деца с увреждания.

Според ръководителя на клуба Пламен Ганов ездата развива мускулите на цялото тяло и има лечебна сила за психиката. Той е с конете от дете. Наследил е любовта към тях от дядовците си, професионално започнал да се занимава от 2014 г. „Ние сме конен народ. Дошли сме на коне и тази връзка трябва да се запази“, убеден е Пламен.

Сега младият мъж разполага с конна база в местността „Стара Църква“ край Перник. Там отглежда четири кобили – Фризи, Катрин, Талия и Буря; един жребец на име Катран и две понита – Рамбо и Галатея, както и две бебета кончета.

Играе ли кон ръченица?

Пламен, който е професионален хореограф, е успял да включи и коня в подготвен от него танц. Ролята е поверена на кобилата Фризи, която вече е излизала неколкократно пред публика в центъра на Перник. Тя участва в руско-цигански танц, като се изправя на задни крака. Според Ганов Фризи е спокойна, радва се на публиката и дори по време на спектакъла сама се изправя. „Животните също обичат музика, въпреки че конете имат по-специфични слухови възприятия“, обяснява Пламен. Той възнамерява да научи Фризи и да играе ръченица, но обучението изисквало много време, затова идеята не е на преден план.

След като се запознават с кончетата, под ръководството на преподавател, децата рисуват животните. „Стремим се да внесем по-голямо разнообразие на тема коне, да провокираме максимално интереса на децата“, каза още Десислава. За гостите на проявата са предвидени и много лакомства.

Безплатните забавления с коне са сред първите пет предложения, одобрени за финансиране по културно-образователни програми „Активни и иновативни“ в Перник. Подобна инициатива се реализира за първи път. Новосъздаденият общински фонд „Култура“ подкрепя дейности и събития по издирване, съхраняване, популяризиране и интерпретиране на елементи от културно-историческото наследство.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град