новини детски

Начало | новини детски | Десетокласниците могат да кандидатстват за курс за „Приложен програмист“

Десетокласниците могат да кандидатстват за курс за „Приложен програмист“

Аз детето | 2017-10-12

Десетокласниците могат да кандидатстват за курс за „Приложен програмист“

Учениците в X клас вече могат да кандидатстват за обучение по новата професия „Приложен програмист“. Обучението се случва по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“. Кандидатстването става с входящ тест за допускане на регистрираните кандидати, който ще се проведе на 11-12 ноември 2017 г. Системата ще е отворена за 48 часа, а тестът трябва да се направи в рамките на 1 час. На този принцип ще се сформират и групите.

Ученици от всички области на страната могат да кандидатстват за обучението. Изключение правят само тези, които се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“. Всички завършили тригодишното обучение ще получат професионалната квалификация „Приложен програмист“.

Обучението ще е в 5 училища-центрове – към МГ „Акад. Кирил Попов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и Технически университет – София, Технологично училище „Електронни системи“ и Технически Университет – София, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ в Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев“, към Професионална гимназия по електротехника и електроника „К. Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Обучението е напълно безплатно за учениците, а тези от тях, които живеят в населено място по-далеч от центровете ще получат финансиране за разходите си за транспорт и храна.

Учебният процес ще е по нови учебни планове и програми, съобразени с научните достижения в областта на информационните технологии. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време, както и в почивните дни.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град