любопитно

Начало | любопитно | Декемврийската суперлуна ще е най-голямата и най-ярката за 2017

Декемврийската суперлуна ще е най-голямата и най-ярката за 2017

Аз детето | 2017-11-29

Декемврийската суперлуна ще е най-голямата и най-ярката за 2017

Суперлуната не е чак толкова рядко явление. Не е като падащ метеорит или планета, която поради някаква причина се доближава до Земята, но пак си остава един от най-интересните феномени, които космосът и Млечният път могат да ни предложат. Всъщност знаете ли какво точно е суперлуна? Пълната луна е винаги красива, изглежда прекрасно, дори някак вълшебно. Ние често се дивим на това, но то е просто една обикновена фаза на Луната. Фазите на Луната са непрекъснатите промени във външния ѝ вид.

Тъй като Луната обикаля около Земята, разстоянието между тях варира. Моментът, когато тя е най-близо до Земята, се нарича перигей, а времето, когато е най-далеч астрономите наричат апогей. И двете явления: перигей и апогей, се случват веднъж на всеки месец. В астрономията терминът суперлуна не се използва. Това явление, както вече сигурно се досещате, учените наричат луна перигей или перигейско пълнолуние. Перигей в случая означава „близо до Земята“. Но подобно на почти всички останали, сега ние се радваме наричайки тези явления суперлуни. Това име е измислено от един астролог, Ричард Нол, преди повече от 30 години. Тези суперлуни обаче не са просто нещо красиво, те могат да предизвикат реални физични ефекти, като например по-големи от обичайните приливи и отливи.

„Общо казано, суперлуни се появяват на всеки тринадесет месеца и 18 дни, така че това не е нещо необичайно“, казват от Военноморската обсерватория на САЩ. „В действителност, само миналата година имаше три суперлуни за няколко месеца“.

Въпреки това ако обичате космоса и се интересувате от всичко онова там горе или пък просто ви харесват красивите гледки на планетите и звездите, спокойно можете да погледнете към небето тази неделя, защото тогава ще имаме най-ярката суперлуна за цялата 2017 година. През декември точно, ама как го е измислила, много подходящо, нали?

Луната в неделя през нощта ще изглежда със седем процента по-голяма и с 16 процента по-ярка от обичайното. Тогава орбитата ѝ ще е само на 357 987 км от Земята, каза астрономът Марек Кукула от Кралската обсерватория в Гринуич, предава БТА. „Това е естествена част от лунния цикъл и се случва около веднъж годишно – каза Кукула. – Разликата в яркостта и привидния размер е само няколко процента, но пълнолунието така става още по-приятно за наблюдаване. Струва си човек да погледне небето, за да види суперлуната“ – каза Кукула.

За да се подготвите подобаващо за неделя прочетете тези интересни неща за нашата Луна:
Какво е Луната?
Защо Луната има различни форми?
Девет невероятни факта за Луната
Защо Луната се вижда и през деня?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град