За родители

Начало | За родители | Да бъдат разрешени разходките на деца в парковете и планините – за това настояват педиатрите

Да бъдат разрешени разходките на деца в парковете и планините – за това настояват педиатрите

Аз детето | 2020-04-23

Да бъдат разрешени разходките на деца в парковете и планините – за това настояват педиатрите

Педиатри настояват да се въведе времеви диапазон, в който родителите да могат да разхождат децата си на чист въздух и слънце в градските паркове и планините, пишат от Dnes.bg Опасенията им са, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, децата не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми. Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, казва педиатърът д-р Николина Колева пред БНР.

Тя бе категорична, че един от факторите за добър имунитет са редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън и излагане на слънце. „От медицинска гледна точка в историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали именно с разходките на чист въздух и слънце и затова не мисля, че изолацията на децата у дома се отразява много добре“, категорична бе тя.

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо водят до срив на имунитета сред децата, смята и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък. „Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат точно за разходка на децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а нещо, което подкрепя физическото развитие, растежа и съзряването на детския организъм. Затварянето на детски заведения, ограничаването на контактите постига 94-95% от търсения ефект“, коментира специалистът.

Опасения, че след дългия период прекаран у дома, децата ще боледуват по-често, изразява и д-р Яница Радева. Затова и според нея те трябва да бъдат вече допускани до разходки в парковете. „Много от децата живеят в апартаменти, нямат никакъв достъп до свеж въздух, до слънцеогряване“, заяви д-р Радева. А по думите на д-р Кремена Парушева притеснение сред родителите за ваксиниране на децата заради извънредното положение по-скоро няма.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град