покани

Начало | покани | България отбелязва нощта на прилепите с куп интересни и весели прилепски събития

България отбелязва нощта на прилепите с куп интересни и весели прилепски събития

Аз детето | 2019-09-25

България отбелязва нощта на прилепите с куп интересни и весели прилепски събития

Презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, артработилници, изложби, викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите. Това ще ви очаква в десетки градове у нас за Международната нощ на прилепите! Целта на организаторите е да покажат, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата „НАТУРА 2000“ по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.

Инициативата за честване на Нощта на прилепите е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но у нас организаторите са избрали датата да е след първия учебен ден, за да може всички да сме на линия. :-)

Ето и програмата по градове:

Враца (26 септември) – събитието ще се проведе в Природозащитен Център „Натура” и се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, които са подготвили презентации, „прилепни игри“ и различни ателиета. В мероприятието ще се включат няколко класа с ученици, за да научат от първа ръка за старите гори и пещерите, дом на прилепите във ПП „Врачански Балкан”

Благоевград (27 септември) – БФБ и Регионален Исторически Музей (РИМ)-Благоевград организират разнообразни и интересни занимания, свързани с прилепите за малки и големи. Най-атрактивната част от програмата ще бъде рисуването със светлина, благодарение на АЛОС в РИМ – Благоевград. Не е за изпускане!
18:30 – 19:30 – „5 години Международна нощ на прилепите в Благоевград" – (презентация и среща с вече пораснали участници в събитията);
19:30 – 20:30 – „Да си направим нещо прилепско“ – артработилничка;
20:30 – 21:30 – „Разходка с прилепи“ – обиколка на кв. Вароша с детектор за прилепи;
20:30 – 22:30 – Ателие „Рисуване със светлина“ – организирано от център АЛОС

Плевен (30 септември) – Регионален Исторически Музей (РИМ)-Плевен, Фондация „ЕкоОбщност“ и „Зелени Балкани“ ще организират съвместно занимания за прилепите в градската градина на Плевен. Ще подготвим изложба и банери с информация, а артателиетата и игрите са задължителни!

Ловеч (01 октомври) – „Зелени Балкани“ и община Ловеч организират информационна кампания за нощта на прилепите за малки и големи в Музея на минералите (или по-известен като Музейна сбирка „Васил и Атанас Атанасови“) Започваме в 11 ч. – като сме подготвили презентация с интересни факти за прилепите; връзване на пещерни възли; оцветяване и направа на прилепни фигурки; викторина с награди, а ако е хубаво времето в двора ще направим и няколко игри на открито!

Пловдив (05 октомври) – „Зелени Балкани“ ще отбележи Нощта на прилепите от 17 ч. в градската градина на Пловдив (Цар Симеоновата градина). Към организацията се присъединяват и Академия „КИТ“ с интересни творчества; Регионален Природонаучен Музей – Пловдив с презентация за прилепите; Спелео Клуб „Пълдин“ с показно за връзване на пещерни възли; Дирекция „Екология“ към община Пловдив със забавна викторина с награди. С всяка изминала година участниците стават все повече и повече, ето защо ще разгърнем фотографската изложба за прилепите, както и банери с информация в централната част на градината до Виенския павилион. Ще обозначим кътове за артателиета и за образователни филмчета. Привечер по традиция ще издебнем прилепите, за да ги подслушваме с ултразвуков детектор.

Бургас (10 октомври) – Българска Фондация „Биоразнообразие“ и „Зелени Балкани“ организират в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско Казино“ презентация, изложба фотографии, артзанимания относно прилепите, а по-късно и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

Поморие (11 октомври) – екип на „Зелени Балкани“ подготвя научно-популярна презентация, артателиета и занимания с интересни факти за прилепите.

Русе (18 октомври) – нощта на прилепите ще се отбележи в Регионален Исторически Музей (РИМ) – Русе, традиционно с интерактивни игри и работилници за прилепите за изработване на домино, макети от глина, игра в тунела, изрисуване на лица и други образователни игри, а вечерта и с демонстрации с ултразвуков детектор и „следене на прилепи“.

Включете се и вие в отбелязването на информационната кампания – Нощ на прилепите 2019! В специализирания сайт за прилепите може да намерите информация как сами да организирате празника в училище или с приятели!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град