афиш

Начало | афиш | „Аз съм българче“ – концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ „Варненско лято“

„Аз съм българче“ – концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ „Варненско лято“

Аз детето | 2024-03-22

„Аз съм българче“ – концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ „Варненско лято“

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на НУИ „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“. Концертът ще бъде на 24 март от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

„Аз съм българче“ е мотото на спектакъла, който ще донесе много радост на любителите на българското музикално и танцово изкуство. Ще прозвучат любими теми от българската класика, от родната естрада, от фолклора, а българските народни танци ще превземат цялата сцена на Фестивалния комплекс. Между отделните музикални и танцови изпълнения публиката ще може да аплодира и най-малките ученици, които ще рецитират българска възрожденска поезия.

Обичаната от варненските деца Госпожа Виола – д-р Румяна Петрова, директор на училището, ще бъде водеща на този колоритен концерт, за който младите таланти се готвят със старание и ентусиазъм. „Често ми се случва, когато съм по работа в чужбина, да чуя възторжени думи за българската музика и българските музиканти – споделя тя – и в такива моменти ме обзема чувство на гордост и удовлетворение. Искам да научим младите да познават и да тачат родното изкуство, защото те ще са следващите посланици на българска култура по света.“

В спектакъла ще участват големите формации на училището: Симфоничният оркестър с диригент Страцимир Павлов, Духовият оркестър с диригент Любо Александров, Детският народен хор с диригент Иванка Друмева, Детският народен оркестър с ръководител Недко Царев, Ансамбъл ударни инструменти, Фолклорни танцови ансамбли, както и солисти инструменталисти и певци от различни специалности.

В изпълнение на Симфоничния оркестър с диригент Страцимир Павлов ще прозвучат тържествените „Сарабанда“ и „Марш“ на класика на българската симфонична музика Панчо Владигеров, а също и „Хайдушка песен“ от патрона на училището Добри Христов с участието на Атила Ахмед. Духовият оркестър с ръководител Любо Александров ще представи още едно произведение на Добри Христов – „Китка“. Ансамбъл ударни ще изпълни „Мадригал“ и „Хоро“ от Кирил Стоянов.

Ще чуем и емблематичните песни от естрадата „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров, представена от Симфоничния оркестър и Детския хор, „Моя любов“ – от оркестъра и вокално трио, и „Болката отляво“ на Стефан Димитров, изпълнена от Рюгзан Рамаданова и Ивайло Дамянов.

Фолклорната музикална традиция ще изпъстри сцената с изпълненията на Квартет гайди – „Бавна мелодия“ и „Буенек“, и на Детския народен оркестър с ръководител Недко Царев – „Ръченица“. А финалът на спектакъла ще е вихрен с магията на народните танци – Детският народен ансамбъл с ръководител Иванка Друмева ще представи „У Станкини има, мамо“, възпитаниците на специалност „Български танци“ ще сложат емоционалната поанта на концерта с „Пролетен танц – Пеперуда“ и „Крайдунавски танц“.

Началото на спектакъла „Аз съм българче“ е в 11 часа, в неделя, 24 март, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безплатен. Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс: https://fccvarna.bg/Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град