За учители

Начало | За учители | Агресивно дете в класа – ето какво можем да направим, за да разрешим проблема!

Агресивно дете в класа – ето какво можем да направим, за да разрешим проблема!

Аз детето | 2020-02-13

Агресивно дете в класа – ето какво можем да направим, за да разрешим проблема!

За съжаление все по-често ни заливат новини за деца, които се държат агресивно в училище! И тук дори не говорим за типичните детски спречквания и спорове при които понякога се случва едното дете да обиди другото или да го бутне на земята, а на следващия ден отново да си говорят все едно нищо не се е случило. Тук говорим за наистина агресивни ученици, които тормозят целия клас ежедневно с обиди, грубости, а понякога дори и физически действия. Това натоварва не само децата, но и учителите, които непрекъснато трябва да правят забележки на дете с подобно поведение, да го наблюдават непрекъснато и какво ли още не. Проблемът става още по-голям, когато всяка страна, участваща в конфликта се счита за права и обидена: родителите на детето вярват, че то е нараненото, а другите родители, че техните деца са постоянно тормозените. И тези твърдения са нормални: всеки се тревожи за детето си и го защитава. Какво трябва да направи един учител тогава, за да може отново да преподава спокойно на всички ученици и те да ходят спокойно на училище? Детският психолог Елена Белоусова дава следните съвети!

Първо: опитайте се да се отнасяте към агресивното дете със съчувствие и разбиране, а не веднага да му крещите и да го наказвате. Просто внимателно отидете някъде насаме и го попитайте за неговата гледна точка, защо се държи по този начин, защото по-често агресивното дете е нещастно дете, което чувства, че не получава достатъчно обич или разбиране и не знае как да го каже по приемливи начини. Така че вашата задача е да намерите онези зърна на доброто, които със сигурност съществуват в него, и да го приближите към тях. Всяко дете е добро, просто понякога е по-лесно да си лош с другите, за да се примириш със собствените си чувства. С други думи, станете му приятел! Това понякога не е лесно, но пък ако веднъж стане, детето ще се преобрази пред очите ви!

Второ: стремете се по всякакъв възможен начин да покажете на другите деца положителните качества на агресивното дете, за да може, първо, да събудите желанието му да общуват с него и да му помогнете да преодолее агресията, и второ, да повишите самочувствието му, тъй като при такива деца то е изключително ниско (въпреки че поведението им не го показва). За целта хвалете по-често този ученик, когато се справи с нещо, привличайте го да участва в извънкласни дейности или игрите в междучасията, давайте задачи, които му харесват и с които може да се справя добре (или може би дори по-добре от всеки). Никога не унижавайте такова дете, защото това ще е пагубно за него.

Трето: научете агресивното дете да контролира гнева си. За да направите това, не можете да му забраните да се сърди, да се ядосва... Трябва да го научите как да изразява гнева си по приемливи начини (кажете вие самите от какво сте недоволни в училище; започнете така: „Много съм ядосан/а, че ...“). Можете да направите специална торба за агресия в класната стая и когато някое дете я държи, да може да каже всичко, което му тежи и го ядосва. А ако пък иска да удари някого, поставете специална възглавница в класната стая за целта. Целта на подобни техники е детето да се научи да изразява истинските си чувства и да разбере на кого точно е ядосано и как може да изрази това без агресия.

Четвърто: отделете време в часа на класа, да научите не само агресивното дете, но и целия клас как да разпознават емоционалните състояния на други хора и техните собствени, тъй като при такива деца това умение е слабо развито или почти напълно отсъства, което в крайна сметка води до неразбиране на другите, обиди и кавги. За целта можете да използвате снимки, изобразяващи различни чувства, да четете и обсъждате истории, да гледате филми и да говорите за тях, да рисувате по темата за емоциите и т. н. Тази работа е най-добре да се извършва не поотделно с детето, а с всички деца в класа (за тях, между другото, това също ще бъде полезно).

Пето: изградете състрадание и съпричастност в агресивното дете, защото поради факта, че има затруднения да разбира емоционалните състояния, то просто не знае как да бъде мило, когато е необходимо. За тази цел можете да провеждате игри (дидактически, ролеви игри, драматизация). Естествено отново с целия клас. Така останалите деца ще се забавляват и агресивното дете ще разбере, че те не го мразят и могат да си играят заедно и да е забавно.

Шесто: обяснете на децата, които учат с агресивно дете техните особености и ги включете в овладяването на уменията за самоконтрол. Така ще им бъде по-лесно да разберат детето и по-лесно да го приемат и то ще може да почувства подкрепата, от която наистина се нуждае.

Седмо: ако е възможно, игнорирайте отрицателното поведение на агресивното дете, но не забравяйте да го похвалите, когато е добро. Така то ще разбере, че с агресия не се постига нищо, но с доброта – всичко.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град