важните неща

Начало | важните неща | 6 чудесни храни, които е добре всяко дете да яде

6 чудесни храни, които е добре всяко дете да яде

Аз детето | 2020-12-22

6 чудесни храни, които е добре всяко дете да яде

Какво хапнахте днес? Може би някакъв сандвич за закуска или пък направо пица? Най-вероятно след това сте приключили закуската с вафла или пък шоколад. Може пък да сте заложили и на мюсли по желание на родителите ви, а след това докато не ви виждат да сте изяли набързо и едно пакетче чипс. Това естествено не е толкова страшно. Просто не трябва да ви става навик и основна храна. Понякога може да си позволявате шоколад или снакс – просто не трябва да е всеки ден! От друга страна обаче природата е създала и уникални храни, които не само можем, а даже е полезно да хапваме всеки ден. Какво да ви кажем – природата си знае работата и знае кое е полезно за нас. И макар повечето деца да ги отбягват – ви призоваваме просто да им дадете шанс. Те са по-вкусни отколкото си мислите, а пък тялото ви ще функционира още по-добре ако му ги осигурявате от време на време. Питате се кои са тези храни ли? Сега ще ви кажем!

Ябълки

Ябълките са едни от най-полезните плодове и всъщност са много вкусни. Различните видове ябълки, които днес можем да намерим по магазините предлагат по нещо за всеки вкус. Има много сладки, леко кисели... Всеки каквото обича! Затова ви съветваме да хапвате ябълки по-често – всъщност те са идеалният десерт, затова понякога вместо шоколад или торта защо не опитате една ябълка. При това те могат да бъдат не само сурови. Ако например си ги изпечете ето по тази рецепта – стават превъзходни. Както и да решите да ги хапвате помнете, че тялото ви много ги обича. Тези плодове съдържат огромно количество витамини, от които тялото ни се нуждае всеки ден – A, B, C, и други! Смятаме, че това е достатъчно доказателство!

Спанак

Да, осъзнаваме, че при тази дума си представяте нещо зелено и никак не вкусно, но грешите. Спанакът е изключителен. Суров добавен към салатата, леко сварен за гарнитура към пилето, на ястие с ориз или дори добавен към пица. Да – има пица със спанак и тя всъщност е доста вкусна. Както и да изберете да го опитате – дайте шанс на това зелено растение храна и ще се уверите, че е по-вкусно отколкото изглежда. Доста е и полезно! Спанакът осигурява здраве на нервната система, очите, кожата, повишава защитните сили на организма ви от болести. Не на последно място – по-големите от вас ще си спомнят за един стар герой – Попай Моряка – той винаги ядеше спанак и беше толкова силен.

Авокадо

Мазно, зелено и с особен вкус – да, така описано никой не би посегнал към авокадото. То обаче е чудесно, ако бъде добавено към нещо друго. Добавете го към малко салата с марули, домати или пък поставете едно парченце върху сандвича си и ще видите колко по-вкусно става. Наистина авокадото не става за ядене само, но ако го прибавите към ястията, които описахме горе... Незаменимо е! Авокадото е полезно за толкова много неща, а и се смята, че ви прави по-умни.

Моркови

Морковите са чудесни, морковите са страхотни! Няма нищо по-хубаво от това да си гризкаш малко суров морков. Не пропускайте да опитате. Също не се мръщете, когато го видите добавен в супата или друго ястие. Морковите са изключително полезни и ще ви направят по-високи, както и с тяхна помощ ще можете да виждате по-надалече. Има и други ползи, но смятаме, че дори тези трябва да ви убедят да им дадете шанс.

Овесени ядки

Най-добрата закуска, която можете да дадете на тялото си. Сварени или леко накиснати в прясно мляко с малко мед и любимия ви плод. Няма по-вкусно и засищащо нещо. Освен това с овесените ядки можете да си правите и вкусни кексчета или дори палачинки. Те са прекрасни. Сами по себе си не стават за ядене – признаваме, но когато се приготвят правилно са наистина вкусни. Съдържат витамини Е и В, калий и цинк. Всички те могат да ви помогнат да реализирате пълния си интелектуален потенциал или с други думи – ще ви направят умни.

Фасул, грах, леща

Не познаваме много деца, които с радост се усмихват при вида на купичка супа от леща или фасул, а би трябвало. Те са доста по-апетитни отколкото изглеждат, а и още по-полезни. Съдържат протеини, така наречените сложни въглехидрати, фибри, витамини и минерали. От всички тези неща тялото ви се нуждае непрекъснато, за да е здраво и щастливо!

А сега какво чакате – дайте списък за пазаруване на мама и татко и не забравяйте всеки ден да опитвате една от тези храни. Ще ви харесат повече, отколкото предполагате!

Снимки: Az-deteto.bg и pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град