Кино Видео DVD TV

Начало | Кино Видео DVD TV | 6 интересни и полезни филма за животни, които да гледате през почивните дни

6 интересни и полезни филма за животни, които да гледате през почивните дни

Аз детето | 2022-10-14

6 интересни и полезни филма за животни, които да гледате през почивните дни

Всеки знае, че животните са по-интересни отколкото обикновено си мислим, но когато се стигне дотам да научаваме факти за тях за забавление, всички предпочитаме да четем и гледаме филми за състезания с коли или пък супергерои. Но знаете ли, по-големи герои от животните няма. Те имат толкова уникални способности. Освен това най-известните сред супергероите Батман и Спайдърмен, са вдъхновени именно от животните. Така че вместо за пореден път да гледате някои филм с летящи хора или говорещи котки, защо не изгледате някои от тези научнопопулярни филми, не са толкова скучни, колкото звучи. Просто пуснете и ще видите!

Микрокосмос (Microcosmos: Le peuple de l’herbe)

Филмът разказва за най-малките представители на фауната, които обикновено се пренебрегват. Но човек трябва само да погледне отблизо – и пред зрителя ще се отвори цял възхитителен свят. Документалният шедьовър на Клод Нуризани и Мари Перену нашумя през 1996 г. Оказа се, че гледането на света на насекомите е почти толкова вълнуващо, колкото и холивудските блокбастъри. Сред наградите на филма са пет награди „Сезар“ и Голямата награда на филмовия фестивал в Кан за технически постижения.

Птици (Le peuple migrateur)

Заглавието на филма на режисьора Жак Перен буквално се превежда като „Преселението на пернатите“ или „Птиците са скитащи хора“. Лентата е посветена на миграцията на различни видове и разказва за дългото и изпълнено със събития пътуване на прелетни птици от различни части на света. По-голямата част от кадрите са снимани във въздуха, възможно най-близо до птиците. „Птици“ получи главната френска филмова награда „Сезар“ за монтаж, както и много други награди и номинации.

Човекът гризли (Grizzly Man)

Многократният лауреат на Кан Вернер Херцог е режисьор не само на игрални, но и на документални филми. Една от най-известните творби на режисьора, Grizzly Man, разказва трагичната история на американския любител натуралист Тимъти Тредуел. Последният посвети живота си на изучаване на дивите мечки в Аляска. Пренебрегването на правилата за безопасност обаче доведе до факта, че изследователят, заедно с приятелката си Ейми Хугенар, бяха убити от мечка гризли.

Мечки на север (Arctic Tale)

Документален филм, продуциран от National Geographic, разказва всичко за живота на невероятните хищници – белите мечки. Малкото мече Нану и моржчето Силу растат и ловуват пред очите ни. Но в борбата за оцеляване те са изправени пред много опасности.

Океани (Océans)

Епична картина за подводната фауна от авторите на „Птиците“ Жак Клузо и Жак Перин и с глас зад кадър Пиърс Броснан кани зрителя не само да се възхищава, но и да мисли за проблемите на околната среда. Този невероятно добре заснет филм получи главната френска филмова награда „Сезар“ като най-добър документален филм на годината.

Заливът (The Cove)

Режисьорът на документални разследвания Луис Психойос изследва трънливата тема за японския китолов и ужасите, свързани с него. Всяка година жителите на село Тайдзи хващат делфини за продажба в аквариуми. Повечето от животните обаче все още се убиват, за да се продава месото на пазарите. Проектът Psychoyosa спечели „Оскар“ за най-добър пълнометражен документален филм.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град