България

Начало | България | 138 години от обесването на Васил Левски

138 години от обесването на Васил Левски

Аз детето | 2011-02-19

138 години от обесването на Васил Левски

Днес, 19 февруари (6 февруари по стар стил), в цялата страна се организират тържествени събрания по повод 138-годишнината от обесването на апостола на свободата Васил Левски.

На тази дата през 1873 г. е изпълнена смъртната му присъда, днес мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на София, където е издигнат негов паметник. По онова време това място е било извън града.

Васил Левски е основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Той се е борил за “свята и чиста република”.
Всяка година на тази дата деца от цялата страна поднасят цветя на неговия паметник и свеждат глави пред образа на легендарната личност. Революционер, чийто живот е бил изпълнен с подвизи в името на освобождението на България. Сигурно сте чували думите на Апостола: "Ако спечеля – печеля за цял народ – ако изгубя, губя само мене си!" Много писатели и художници са посветили свои творби на най-светлата фигура на българското национално революционно движение – Васил Левски.

Вижте още:

Васил Левски – минало или настояще?
Васил Левски е апостола на свободата
Стих за Левски
Васил Иванов Кунчев казваше се той
На Апостола

 


 



Коментари
3 коментара

Ана , 7 г.,

Публикувано на 20.02.2011

васил левски е много добър човек аз уча в едно училиште васил левски и съм доволна много

Петя Николова, 11 г.,

Публикувано на 22.02.2011

Трябва да сме горди че сме имали такъв билгарин от 1837година до 1873година е много жалко че е бил жестоко убит но споменът за него никога няма да умре защото който незнае какво е направил Левски за нашата държава трябва да научи той е бил обесен от Турците само и единствено заради тази държава е сега ще ви кажа една негова мисъл ``Ако спечеля печели цял народ ако загубя губя само мене си`` това е една велика негова мисъл на Апостол Левски

Габи , 10 г.,

Публикувано на 04.03.2012

Ана,как се казва училището няма значение ! Училището нищо общо няма с Васил Левски , просто ткаа е кръстено :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град