важните неща

Начало | важните неща | Знаете ли какво е кликбайт и защо трябва да се пазите от него?

Знаете ли какво е кликбайт и защо трябва да се пазите от него?

Аз детето | 2022-05-13

Знаете ли какво е кликбайт и защо трябва да се пазите от него?

„Ето как можете да напишете всяко домашно за половин час“, „Спечелете най-новия айфон с няколко лесни стъпки“, „Само с едно щракване получавате безплатна кутия сладолед“... Ако прекарвате много време онлайн, рано или късно ще видите заглавия като тези и те звучат доста привлекателно, нали? Те обещават информация, която изглежда твърде добра, за да е истина и все пак ви правят любопитни, ами ако наистина има начин да си пишете всички домашни за половин час, това ще е страхотно. Но помислете, преди да щракнете на подобни линкове! Тези статии не са чак толкова полезни и най-често се наричат кликбайт.

Какво е кликбайт? Това е подвеждащо заглавие, което ви привлича, като манипулира вашите емоция или любопитство. Но един път след като щракнете на него, бързо ще разберете, че статията изобщо не е такава, за каквато се твърди, че е. Може да съдържа информация, която е само леко свързана със заглавието. Още по-лошо е, че може да е пълно с дезинформация от ненадеждни източници. А понякога и куп вируси! Но защо има сайтове, които публикуват подобни неща след като знаят, че няма да се върнете там повече? Това е опит да се печелят пари от рекламодатели. Колкото повече хора посещават уебсайт, толкова повече пари може да се изкара от реклами. Това мотивира уебсайта да привлече повече трафик. И това невинаги е лошо, всички сайтове се стремят към това, но... В нормалните сайтове хората работят усилено, за да публикуват качествено съдържание на своите уебсайтове, което да отговаря на истината и рядко предлагат чак такива гръмки заглавия с обещания за безплатни неща или пък за свръхневероятни начини за нещо си...

Сайтовете, които публикуват кликбайт, не се интересуват от качеството на своите статии. Кликването е всичко, което търсят. Те не искат хората да се връщат обратно и един клик им е достатъчен. Ето защо те пишат сензационни заглавия, за да подлъжат хората да кликват. След като насочат хората към сайта им, не им пука дали ще останат или ще се върнат. Ето защо статиите за clickbait обикновено са ненадеждни и не са добре написани. Но това дори не е най-лошото: Clickbait помага за разпространението на фалшиви новини. Когато хората видят заглавие, което ги вълнува или интересува, е вероятно да го споделят в социалните медии. Те могат да прочетат статията и да не осъзнаят, че тя съдържа дезинформация, а понякога дори не я четат, само заглавието им е достатъчно. Такива хора просто вярват на заглавието и искат да го споделят с другите. Това позволява на clickbait да пътува надалеч, носейки дезинформация и фалшиви новини със себе си.

И ако не искате и вие да разнасяте фалшиви новини или пък хора, които не заслужават да печелят пари на ваш гръб, винаги мислете, преди да щракнете. Звучи ли заглавието на тази статия твърде добре, за да е истина? Тогава вероятно е измама. Също така е полезно да избягвате да щраквате върху заглавия, които са предназначени да ви шокират. Ще си спестите много загубено време, като не кликвате върху заглавия, които разчитат да предизвикат у вас бурни емоции. Също така е важно да задържите курсора на мишката върху която и да е връзка, преди да кликнете върху нея. Това ще ви позволи да видите къде ще ви отведе връзката. Докато много кликбайти са безвредни, някои заглавия ще ви отведат до опасни сайтове. Никога не щраквайте върху подозрителна връзка.

И накрая, помогнете на вашите приятели и членове на семейството да се научат да избягват подобни заглавия. Всеки може да бъде подмамен от тези статии, най-вече по-възрастните. Споделете наученото днес, за да помогнете на другите да стоят настрана от сензационните заглавия. Също така не забравяйте, че много платформи за социални медии предоставят възможност да съобщите на модераторите за фалшиви новини.

Били ли сте някога изкушени от clickbait? На повечето хора се е случвало, но от днес нататък не забравяйте да помислите, преди да кликнете и по-вероятно ще избягвате досадни статии в бъдеще. Прочетете още:
Правила за сигурност и безопасност в интернет
Кибертормозът въобще не е шега! Вижте най-важните неща, които трябва да знаете за него!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град