Космос

Начало | Космос | Знаете ли как да направите красива нощна снимка на Луната? Има няколко трикчета!

Знаете ли как да направите красива нощна снимка на Луната? Има няколко трикчета!

Мирела Любенова | 2018-07-24

Знаете ли как да направите красива нощна снимка на Луната? Има няколко трикчета!

Пълнолуние – такава красота! Половин Луна, която прилича на светъл отрязан кръг – толкова е интересно! Луна като сърп – от това би станало прекрасна снимка! Този небесен обект, естественият спътник на планетата Земя не само е отговорен за приливите и отливите, но и да прави нощното небе по-красиво. Тези, които не са виждали пълнолунието или пък как Луната осветява светла пътечка в морската вода са изгубили толкова много. Изгубили са естествената красота на космоса, която си е направо до носа ни! От много години естественият спътник на Земята е вдъхновявал поеми, романи, музика, картини и дори фотографи. Не се съмняваме, че и вие поне веднъж в живота си сте забелязвали красотата и дори сте искали да снимате Луната, за да я покажете на приятел, или пък просто за да запечатате момента. Луната обаче е доста труден за снимане обект! Не става само да насочиш камерата срещу нея, „щрак“ и готово. Винаги изглежда така прекрасна, а на снимките или не се вижда, или изглежда като малко светло копче и не можеш да разбереш това Луна ли е или е някакъв дефект!

Често сме мислили, че хубавите снимки, които виждаме по интернет са обработени, но се оказва, че не всички са такива. Оказва се, че всеки от нас може да направи такава красива снимка, просто трябва да знае няколко прости трикчета за снимане на Луната! Така че прочетете ги и хващайте камерите!

Изберете подходящ преден план

Направете така, че Луната да изглежда по-хубава, като я заснемете зад обект близо до хоризонта. Сгради, статуи, дървета и хълмове могат да служат като страхотен преден план. Бихте могли също така да използвате силует на човек, животно, велосипед или самолет, стига да хванете момента. Разбира се, ще трябва да разберете колко точно и в каква посока ще се издига Луната, така че да можете да позиционирате себе си – и вашата камера – на най-доброто място.

Бонус съвет: Проверете прогнозата за времето! Ако е облачно, може да заснемете страхотна снимка на Луната, като използвате облаците.

Използвайте увеличение и статив

Използвайте статив, който ще ви позволи да изберете ниска ISO настройка, която води до по-чисто изображение с по-малко „шум“. Намерете място далече от обекта, който сте избрали за преден план и увеличете мащаба, доколкото камерата ви позволява. Това ще ви помогне да накарате Луната да изглежда свръхестествено.

Бонус съвет: Можете също да опитате настройката „снимане през нощта“, ако вашият фотоапарат има такава. Това ще предаде още по-прекрасен ефект.

Опитайте ръчния режим

Заснемането в ръчен режим ще ви позволи по-голям контрол при снимането на сложен обект като Луната. Това е, което всички супер фотографи използват! Заложете на яркостта на Луната и не използвайте светкавицата. Ако изображението е прекалено ярко или прекалено тъмно, намалете или увеличете съответно яркостта на снимката!

Бонус съвет: Автофокусът на фотоапарата може да има затруднения при засичането на Луната, така че можете да опитате ръчно фокусиране.

Снимки: Az-deteto.bg

Прочетете още любопитни факти за Луната:
Защо Луната има различни форми?
Защо Луната се вижда и през деня?
Знаехте ли, че на Луната ще имате различно тегло?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град