Vip интервю

Начало | Vip интервю | Защо се съгласих да бъда посланик на „Забавното лятно четене“ – Иван Раденков разказва

Защо се съгласих да бъда посланик на „Забавното лятно четене“ – Иван Раденков разказва

Аз детето | 2015-05-29

Защо се съгласих да бъда посланик на „Забавното лятно четене“ – Иван Раденков разказва

Иван Раденков е създателят на детектив Унки Марлюнки, неговия син Джони Марльони и три книжки за татковци – „Приключенията на Унки Марлюнки“, Унки пътешества в космоса“ и „Унки и великаните“. Освен, че има писателски талант, Иван свири в група „Тролите“. Той е най-новият посланик на „Забавното лятно четене“. Вижте какво има да ви каже по този въпрос...

Още преди да знам да чета, бях прехвърлил над сто книжки. После обаче някой ми обясни, че да разгледаш кориците не значи, че си прочел книгата. Оказа се, че под кориците се крият много странички със ситно изписани буквички. Е, научих буквичките, но трябваше да ги свържа в думички. Това също постигнах с времето. Сетне се оказа, че думичките трябва да осмислям като част от изречения. Иначе било загуба на време.
Трябва да ви кажа, че да играя навън ми се струваше далеч по-интересно от тази сложна задача, чиято полза ми беше доста неясна. Но скоро започнах да схващам и смисъла на изреченията. Е, честничко да си кажа имаше книжки, от които схващах малко и ми звучаха така:

„Бръна гъна, клаустрофобична хипер теза,
Фър пър дрън та пляс, метафора на възвишеното.“

Но с времето и с опита, след като пораснах и вече знаех много неща, четейки започнах да се чувствам в свои води. Разбрах, че тази сложна задача си е заслужавала всяка секунда.
Ох, какви светове се разкриха пред мен. Беше по-вълнуващо от филмчетата, защото тези бяха по-истински, по-цветни и обемни, по-реални, поради простата причина, че се загатваха в текста, но МОЯТА фантазия, не нечия друга, ги създаваше само за мен.

Като посланик на царството на четящите човечета, аз бих искал да предам на малките читатели следното важно ПОСЛАНИЕ:

Дър Бър хъм пи дръмпи!

Ох, грешка, исках да кажа:

Четете каквото ви харесва. Когато четем книжка с любопитство и интерес със сигурност ще я разберем, ще ни хареса и ще искаме още. Никога не четете книжки, само защото така трябва. Четете, защото искате да научите нещо ново, да се превъплътите в приказни герои, да изживеете нереални приключения или да получите чисто удоволствие от разбраната сложна мисъл или гениална идея на автора. Знайте че след всяка прочетена книжка поумняваме наполовина колкото автора и. Хм, това значи ли че ако прочетем две книжки от същия автор, ще сме умни колкото самия него? Да проверим!

Можем да проверим още на откриването в София, за повече информация вижте тук!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град