Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо ни сърби?

Защо ни сърби?

Аз детето | 2016-10-18

Защо ни сърби?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло – това сигурно вече го знаете. Тя е нашият най-голям защитник, нашата „рицарска броня“. Без нея всичките ни органи биха били изложени на голяма опасност в съприкосновението си със света. Освен това щяхме да изглеждаме доста странно без кожа, даже не можем дори да си го представим. По-скоро можем да си представим, че докато четем книга някой дракон може да изскочи от нея, а след това и рицар с меч и да крещи: „Къде се дяна?“ отколкото това. А сещате ли се, че кожата е тази част от тялото, която е постоянно изложена навън и влиза в контакт с толкова много неща и микроби, дори и сега, докато четете това. Ето накъде вървим: сърбежът се причинява именно от непрекъснатия контакт на кожата с нещо в околния свят, което я раздразва по един или друг начин.

Сами знаете, че ако ви полази някакво насекомо е доста вероятно да ви засърби, усещаме този неприятен ефект обаче и от неща за които не подозираме и дори не виждаме, като прашинки, влакна от дрехи и дори косми. Сърбежът е всъщност вграден защитен механизъм, който идва от мозъка. Кожата сигнализира на мозъка, че има някаква опасност и той дава „команда“ да се почешем, защото това е най-бързият и лесен начин да предотвратим опасността, като чрез това действие махнем дразнителя от кожата си. Доста често това, което раздразва кожата не го прави веднага, но в рамките на няколко секунди рецепторите намиращи се по повърхностния слой на кожата усещат, че има нещо нередно и чрез нервни влакна изпращат сигнал до гръбначния мозък, който пък го изпраща до главния. Представяте ли си колко сигнали хвърчат в тялото ни, а ние дори не се замисляме затова и то просто за едното почесване?

Същите влакна, смятат учените, са и тези които изпращат сигнал за болка, когато например си порежем пръста или си ожулим коляното. Знаете, че веднага щом усетим сърбеж, първата ни реакция е да се почешем на мястото с върха на ноктите си и така просто да премахнем това, което ни дразни възможно най-скоро, дори и да не го осъзнаваме. Сигурно сте забелязали, че след като се почешем дори и да продължи да ни сърби, усещаме известно облекчение, защото отново „лети“ един сигнал, който ни казва, че дразнителя най-вероятно го няма и всичко е отново под контрол.

Вижте още:
Защо се прозяваме?
Защо кихаме?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град