важните неща

Начало | важните неща | Защо идва апетитът или как по-лесно се пишат трудни домашни?

Защо идва апетитът или как по-лесно се пишат трудни домашни?

Аз детето | 2017-10-30

Защо идва апетитът или как по-лесно се пишат трудни домашни?

Може би сте чували известната поговорка „Апетитът идва с яденето“. Тя е наистина много популярна. Толкова е известна, че може би дори често сте я чували в училище или са ви давали съчинение на тази тема, както на нашия верен читател Стоян на 12 години. Той е от Пловдив и точно преди малко по-дългата почивка, която се очертавала за него,  учителите решили, че ще има нужда от допълнителни домашни. Това е много нечестно, но какво да се прави – не може да противоречи на учителите си, особено на тази по литература, тя иначе е много добра и мила. И какво станало, още в неделя Стоян се заел с домашното, за да може в истинския допълнителен почивен понеделник да се забавлява. Да, обаче домашното се оказало много по-трудно, отколкото си мислел. Трябвало да разтълкува поговорката „Апетитът идва с яденето“. Тази задача се оказала доста трудна и той помоли нас за помощ. Ето я и помощта, а ако някой от вас също има подобна задача, нека също прочете текста. Ако пък нямате – отново можете да прочетете какво мислим ние по въпроса, смятаме, че е интересно, а и като нищо може в бъдеще да ви помогне за училището.

Съветваме Стоян и всички вас да не мислите затова колко трудно е домашното, а просто започнете да го пишете, точно както апетитът идва с яденето. Тази поговорка е дошла при нас от Франция и всъщност има продължение: „Апетитът идва с яденето, а... желанието с пиенето“. Французите много обичали тази поговорка, защото с нея канели гостите си да влязат и започвали всяка трудна или дори невъзможно изглеждаща работа. На пръв поглед може и да не изглежда така, но тази поговорка не е свързана само с яденето. Тя е свързана с всичко трудно, което трябва да свършим, но нямаме никакво желание. В действителност тази поговорка не е просто измислица, а се основава на реални наблюдения. В древна Франция, както и сега сигурно сте забелязали, че макар да сте хапнали, когато видите нещо вкусно си казвате, че не сте гладни, но само ще го опитате и когато хапнете малко, често не се въздържате и изяждате цялото. Това е естествената реакция на организма към добре изглеждащата и вкусна храна. Това обаче е само едното и повърхностно разсъждение върху тази поговорка. Тя има и много по-дълбоки значения.

Същото е например и с домашните. Никой не обича да пише домашни, особено ако изглеждат трудни. Така е всъщност и с всяка друга работа. Ако трябва да направите нещо и не можете да се решите да започнете, то по-добре е да не мислите, а веднага да започнете. Често губим много повече време в това да мислим колко е трудно домашното и как не ни се пише, отколкото за самото му написване. Така че ако и вие като Стоян имате такова домашно, не се чудете, а се решете, седнете и започнете. От опит ви казваме началото е най-трудно. И запомнете изразът „Апетитът идва с яденето“ нито днес, нито когато и да било не е бил свързан само с храната. В дълбокия му смисъл се крие следното: не трябва да се чудим и да се съмняваме в нищо, а просто да седнем и да се захванем с това, което трябва да свършим. Освен това, ако постоянно чакаме вдъхновение и само повтаряме колко е трудно всичко, то животът и всичко хубаво ще ни подмине.

Затова ако и вие като нашия верен приятел Стоян имате някое домашно, седнете и го напишете още сега. Ще видите колко бързо ще го напишете и как ще ви остане повече време за забавления!

Снимка: Freeimages.com

Вижте още:
Машината за домашни
Десет лесни съвета за получаване на отлични оценки в училище
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град