зоокът

Начало | зоокът | Запознайте се с Уики – говорещата косатка

Запознайте се с Уики – говорещата косатка

Аз детето | 2018-02-02

Запознайте се с Уики – говорещата косатка

Изследователи научиха косатка да повтаря звуци, произнасяни от човек. Морският бозайник може да произнася звуци наподобяващи думи като „hello“ („здравей“), „bye-bye“ („довиждане“), „one“ („едно“), „two“ („две“) и „three“ („три“). Някои животни могат успешно да имитират човешката реч. Най-добри имитатори, разбира се, са папагалите. Но в новото изследване биолозите обучиха на подобно поведение един неочакван бозайник – косатка (Orcinus orca). Една 14-годишна женска на име Уики от аквапарка Marineland (Антиб, Франция) се научи да произнася няколко думи на английски. Преди това тя се научава на командата „повторете това“, което е използвано, между другото, за да научи как да започне да се пръска вода във въздуха по примера на друга косатка.

След това ѝ давали да чуе различни звуци: пет гласа на други косатки и шест фрази, произнесени от треньора ѝ. Във всички експерименти Уики отговаря, опитвайки се да копира онова, което чува. Понякога е стигала до 17 опита за повторение, но в четири случая тя успява да възпроизведе звуците, включително „hello“ и „one, two, three“. Авторите отбелязват, че повторението не означава, че животното разбира смисъла на изговорената дума, тъй като в рамките на този експеримент от косатката се изисквало само да повтаря.

В природата косатките живеят в малки сплотени групи, всяка от които има свой „диалект“. Учените предполагат, че способността да се научават на нови звуци е ключово умение, което им позволява да общуват и взаимодействат помежду си.



Коментари
1 коментар

Галена Георгиева, 10 г.,

Публикувано на 04.02.2018

Аз написах първа коментар.Да да да да да да да да да да да да да да за да да да да да да да да да да да да да да да да да да да да да да да....

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град