новини детски

Начало | новини детски | „Забавното лятно четене“ 2015 завърши с много усмивки и награди – Русе отново е „Най-четящият град“

„Забавното лятно четене“ 2015 завърши с много усмивки и награди – Русе отново е „Най-четящият град“

Аз детето | 2015-09-13

„Забавното лятно четене“ 2015 завърши с много усмивки и награди – Русе отново е „Най-четящият град“

Малко преди края на лятната ваканция и началото на учебната година, дойде и финалът на „Забавното лятно четене“ за лятото на 2015 година. Това се случи с официално награждаване, там където и започна кампанията в София през май, а именно в книжен център „Гринуич“ в София.

Времето, за разлика от миналата година, също беше на наша страна. Беше слънчево и приятно и това допринесе още повече за забавлението и усмивките. Много деца и родители се забавляваха с весела музика, танцуваха и разбира се, подобаващо закрихме тазгодишното издание на кампанията с много награди и книги.

Специално за „Забавното лятно четене“ дойде  и заместник-кмет на София в ресор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ д-р Тодор Чобанов, който поздрави всички деца за старанието и големия успех, които донесоха на кампанията.

Сред специалните ни гости бяха още и Весела Фламбурари Силвия Лулчева, посланик на „Забавното лятно четене“, както и Иван Раденков, автор на поредицата книжки за татковци „Унки Марлюнки“ и „Истории от големия двор“. Той сподели с всички защо тази година е решил да се присъедини към посланиците, както и направи с всички деца интересни игри за книгите.

Освен тях трябва да споменем и другите наши най-верни приятели. Мисията на „Забавното лятно четене е и да популяризираме българските автори, които пишат за деца. Освен известни личности като Михаил Белчев, Ники Кънчев, Радинела Бусерска, Стефка Янорова и Ивайло Захариев, наши посланици са и Юлия Спиридонова-Юлка, Марин Бодаков, Петя Кокудева, Маги Благоева, Роси Кота.
Гостите поздравиха всички участници в кампанията, обясниха колко е важно да се четат и книги и отбелязаха, че вие, децата на България, сте нейното бъдеще и богатство и противно на всички мнения, обичате книгите.

Накрая на официалното закриване на „Забавното лятно четене“ за тази година, бяха връчени и наградите за най-четящ град, най-четящо училище и най-четящо дете.

Много се радваме да ви съобщим, че за тези титли се бориха общо над 12 000 участници. Борбата и за трите титли беше много голяма и оспорвана и до последно не се знаеше кой ще победи.

През цялото време за титлата „Най-четящ град“ се бориха пет града – Русе, Самоков, Видин, Перник и Габрово. Разликата беше много малка, но накрая само един от тях успя категорично да си спечели титлата и това е Русе. Децата от Русе стават победители за трети път от началото на „Забавното лятно четене“, след като спечелиха приза през 2012-та и 2013-та година. Русе получи специална награда лаптоп от  магазин за електроника „Пик.бг“. Наградата беше връчена от д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, на г-жа Теодора Евтимова, директорът на регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.

Най-четящото училище отново е гордост за Русе, защото това е Средно общообразователно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“. Те получиха принтер, осигурен също от магазин за електроника „Пик.бг“. Наградата прие Веселка Петрова, начален учител от училището и беше връчена от г-жа Мария Бранкова, ръководител „Библиотечни колекции“ от Столична библиотека е връчила наградата.

Тази година връчваме и специален приз за много висока активност, който получават село Малка Арда, Смолянска област. Те се включиха в кампанията с голям ентусиазъм и имаха изключително желание да участват в надпреварата. Наградата от тяхно име прие Спаска Тарандова от „Глобални библиотеки" - България.

Титлата за „Най-четящото дете“ за 2015 година беше заслужена от Дара Кръстева, която е в 5-ти клас и учи в Немско училище в София. Наградата й беше връчена от Биляна Димитрова от ЧЕЗ България, основен партньор на инициативата.

Наградите обаче не свършиха дотук, своята специална награда и грамота получи и Габриела Гребенчарска на 14 години от Самоков, която спечели наградата за „най-активен читател“. Силвия Лулчева й връчи наградата и емоционално я поздрави за големия успех.

Специална награда имаше и за 7-годишния Райчо Савов, отново от Самоков, който получи награда за „Най-активен млад читател“. Писателката Весела Фламбурари му връчи наградата и му подари последната си книга "Мина, магиите и бялата стъкленица".Тази година в рамките на „Забавното лятно четене“ организирахме и литературен конкурс за творческо писане на тема „Моето невероятно лятно приключение“. В конкурса участие взеха над 70 деца от цялата страна, на възраст от 6 до 14 години. В журито на конкурса се включиха младите български детски автори Петя Кокудева и Иван Раденков, както и Мария Дуковска – главен редактор на сайта Az-deteto.bg и Виктория Бисерова, управител на издателство „Ентусиаст“. Те оценяваха творбите в две възрастови групи – от 6 до 9 и от 10 до 14 години.

Самото жури в лицето на нашия гост Иван Раденков сподели, че е било изключително приятно, интересно, но и много трудно да се изберат наградените. Имало е чудесни есета, страхотни стихотворения и много оригинално написани истории. Все пак като на конкурс, трябва да има наградени, така че нашето почетно жури избра в категорията 6 до 9 години наградата да е за Диляра Илиазова. Тя разказа интересна случка за едно писмо в бутилка. Специална награда в тази група получи и Александра Цветкова от Плевен.

Във възрастовата група от 10 до 14 години авторитетното жури избра наградата да получи Ивелин Крумов, който специално дойде да му я връчим лично, за което много му благодарим. Ивелин беше написал много сладко и забавно стихотворение. И в тази възрастова група имахме специална награда и тя отиде при Давид Мавродиев. Давид получи наградата си лично от изпълнителния директор на „ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ“ Тодор Бургуджиев.

„Забавното лятно четене“ връчи и още едно специално отличие. То е за основния ни партньор ЧЕЗ България, които подкрепят инициативата от самото й начало.

С радост можем да се похвалим, че тази година „Забавното лятно четене“ продължава да набира популярност и да се радва на все по-голямо внимание. Повече от 12 500 са децата, взели участие в нея, а само тази година новите ентусиасти са над 2000. Тази година отново успяхме да посетим и няколко града в страната, запознавайки много деца с инициативата. С радост можем да съобщим, че всички деца, с които се срещнахме се регистрираха в онлайн читателския дневник, след като им показахме как да го направят. Турнето на „Забавното лятно четене“ тази година гостува на Самоков, Пловдив, Благоевград, Дупница и Перник. Като Самоков беше и първият град, който посетихме и точно там официално поставихме началото на инициативата за 2015.

В края на месец август организирахме и работилница за творческо писане „Писането като игра“. В нея участие взеха над 30 деца, които научиха много интересни и полезни неща за производството на книгите, за техния дълъг път от написването им до напечатването.

За целта бяхме поканили интересни хора, издателят Виктория Бисерова, писателката Петя Кокудева и илюстраторът Яна Казакова. Заедно с децата те сътвориха чудни истории, които са достойни за истинска детска книга.

Накрая благодарим на всички, които днес дойдоха, както и на всички, които и тази година участваха в „Забавното лятно четене“. Поздравяваме победителите и пожелаваме на всички деца, новата учебна година да им донесе много радост и интересни нови знания! Ще ви очакваме и догодина!

Забавното лятно четене се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, фондация „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.
 
Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015.
Основен партньор на инициативата е ЧЕЗ България. Проектът се съфинансира от Столична програма "Култура" на Столична община за 2015 година.
 
Забавното лятно четене се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, фондация „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.
 
Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015.
Партньори са също издателствата „Ентусиаст“, „Инфодар“, „Фют“, „Жанет 45“ и книжарница „Ориндж“, а комуникационен партньор е агенция Civitas Global.

Медийни партньори на проекта са Bulgaria ON AIR, Българско национално радио, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-cheta.com, Teenproblem.net, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

Още снимки можете да видите тук!Коментари
1 коментар

Давид Мавродиев, 14 г.,

Публикувано на 14.09.2015

Много благодаря, за наградата- и на "Аз, детето", и на "Екопак"! :-) Жалко, че другата година няма да мога участвам пак, в кампанията ви, с моя творба. ;-) Защото ще съм над 14-години, та затова реших още сега да пожеля следното на всички деца... Четете, мислете, пишете и другите, с творбите си, будете!... :-D

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град