важните неща

Начало | важните неща | Забавният, но и опасен интернет

Забавният, но и опасен интернет

Деница Жекова | 2012-02-12

Днес информираността на хората е коренно различна от тази в миналото. И ако в началото на XX век радиото е била единствената медия, сега светът вече не може без телевизия, без хилядите музикални радиостанции, без интернет.
Съвременната глобална световна медийна мрежа дава невероятна свобода за общуване между хората от всички краища на планетата, без разходи. Технологиите се развиват, а децата са любопитни и се опитват да научат колкото се може повече информация за средата, в която живеят. Компютрите им предоставят възможността да навлязат в един нов свят без държавни граници. Постепенно децата започват да отделят все повече време пред компютъра, което може да окаже влияние върху тяхното развитие. Родителите работят през деня и децата остават без надзор вкъщи или в компютърните зали. Децата между 5 и 11-годишна възраст често използват интернет за забавления – игри, разговори с приятели. Но не винаги това е безопасно. Всеки един твой абонат в Скайп може да ти изпрати вирус, да направи нещо без твое съгласие. Има сайт, който помага на децата и приема сигнали. Това е сайтът web112.net – сайт за борба с вредното и незаконно съдържание в българското интернет пространство.

Аз сърфирам в интернет постоянно. Свързвам се с приятели, чета статии, забавлявам се, слушам музика, ползвам информация за домашно и така нататък. Сърфирането в интернет, може да не е толкова безопасно, ако нямаме подходяща антивирусна програма, настройки на браузъра и други. Не рядко съм се натъквала на какво ли не... Хакери, статии за това как да се направи някакъв вирус, да се влезе в нечий компютър...

Сърфирането в интернет е развлечение и голямо приключение, постоянно научаваш нови и нови неща. Имам не малко регистрации, паролите ги пазя, не ги давам на никой. Зад компютъра винаги съм била предпазлива, защото никога не знаеш кой е от другата страна. Но смятам, че всяко дете, което е под 12 годишна възраст трябва да се допитва до родителите си, учители, да не се регистрира в сайтове за запознанства, да дава лична информация, местоположение, телефонен номер и т.н., защото след тази възраст смятам, че всяко дете може да прецени само на кого да се доверява. Но това е лично мое мнение, може много хора да не им хареса. Не ги задължавам. Но все пак има и много необразовани относно интернет деца, затова в училищата ни учат как да се пазим. Сайтовете за социални контакти създават усещане у потребителите, че се намират в тесен приятелски кръг, а всъщност милиони хора могат да четат за тях. Тези дигитални складове за лична информация увеличават рисковете за потребителите от тормоз чрез изпращане на съобщения, както и възможността с тях да се свърже сексуален маниак.

Кибертормозът– тормоз по Интернет или мобилен телефон. Нарастващ проблем, кибертормозът обикновено е под формата на заплашителни текстови съобщения или снимки и видео материали, публикувани в интернет с цел да смутят потребителите. В интернет трябва да сме много бдителни. Не забравяй да използваш осемте златни правила:

  • За да използвам компютъра, трябва да поискам разрешение от родителите си.
  • Ще пазя в тайна от всеки своите пароли.
  • Ще отварям е-мейли само от хора, които познавам.
  • Винаги ще казвам на родителите си, когато имам проблеми.
  • Ще използвам компютъра не повече от 1 час на ден.
  • Няма да давам името или адреса си на никого в Интернет.
  • Ще съгласувам с родителите си сайтовете в Интернет, които посещавам.
  • Уважавай всички във виртуалния свят, но се доверявай само на тези, които истински познаваш.

Участва в конкурса "Аз и интернет"



Коментари
3 коментара

nqkoi si, 15 г.,

Публикувано на 12.02.2012

tova vsichko e ot internet sait toest ne e avtorsko ;))) sorry

Бибитууу 13, ,

Публикувано на 18.02.2012

Това съм го чела в един форум. Който го е написал го копирал. Моля този човек да бъде отстранен от конкурса. Предварително благодаря.

ивет ганкова , 25 г.,

Публикувано на 24.01.2019

знам че нета е опасен но ми трябва да готвя с него

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град