Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | За какво служат миглите?

За какво служат миглите?

Аз детето | 2019-01-16

За какво служат миглите?

Очите са важна част от човешкото тяло. Едно от първите неща, които често забелязваме у другите хора са техните очи. Тъй като правим очен контакт с други хора, очите ни общуват така, че това не може да се опише с думи. Сигурно сте чували, че по очите на човек можеш да познаеш как точно се чувства той и че очите никога не лъжат. Очите могат да бъдат и красиви – колко пъти сте чели или чували описания за това как очите на някои герой са като море, небе или пък красиво кафяви. Красотата обаче освен от цвета често бива определяна и от малките косъмчета по края на клепачите ни. Сещате се вече, че говорим за миглите, нали? Миглите също могат да бъдат красиви – знаете, че много жени използват грим и различни инструменти, за да ги направят по-дълги, по-цветни и красиви. Дългите и гъсти мигли определено се смятат за нещо прекрасно. Но основната им цел изобщо не е такава. Всъщност знаете ли за какво точно служат миглите?

Отговорът на този въпрос е лесен – като цяло, за да защитават очите. Има много частици във въздуха, като прах и пясък, които могат да попаднат в очите ви и да им навредят. Миглите помагат тези частици да бъдат премахнати още преди да са докоснали окото. Миглите също служат течности, като пот или дъжд, които не трябва да влизат в очите ви... да не попадат там. Извитата им форма и начинът по който са разположени помага да я изтласкват навън – нещо като чистачките по стъклото на автомобила. Ще си кажете нищо изненадващо, това всеки го знае. Знаехте ли обаче, че миглите имат общо и с котешките мустаци, хммм? Те действат по начин подобен на мустаците на котката. Ако нещо е твърде близо до очите ви, чувствителните ви мигли го усещат и предупреждават мозъка за възможна опасност. Такива опасности могат да включват частици във въздуха или малки насекоми. Миглите ви сигнализират на мозъка, който да каже на клепачите кога трябва да се затворят, за да предпазят очите.

Наред с веждите и челото, миглите също помагат да предпазите очите си от ярката светлина на слънцето. Те не са заместител на слънчевите очила, но помагат да се филтрира слънчевата светлина, която свети в очите ви. Интересно, нали? А знаехте ли, че миглите всъщност са коса и от време на време също като нея падат. Но пък и растат сами! Въпреки че ако някоя мигла падне ще трябват около шест седмици, за да порасне нова. Някои хора вярват, че миглите изпълняват желания. Когато мигла попадне върху бузата и я забележите трябва да я вземете леко с върха на пръста си, да си пожелаете нещо и след това да я издухате. Досега сме си пожелавали нещо само на падаща звезда, но кой знае, това може да сработи по-добре!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град