новини детски

Начало | новини детски | За децата и животните с любов

За децата и животните с любов

Томас Ахчиян, 17 г., Бургас | 2007-06-02

В деня на детето благотворителна инициативата на “Chaton” и Фондация “Движение на българските майки”, активнo подпомагана от ЦУМ, “Техномаркет” и “Нестле Айскрийм България” създаде весела шумотевица на терасата на търговския център. Деца на известни майки, техни приятелчета и гостенчета рисуваха с удоволствие под яркото слънце. Като на парад край тях се разхождаха расови домашни любимци, придружени от гордите си собственици. Сред най-запалените художници се оказаха децата на певиците Бони и Рени – Михаела и Борис, на Мисис Глоуб Румяна Маринова – Ванеса и на модната редакторка на “24 часа” Мария Райчева – Кристин. Повела на каишка любимеца си от порода Белгийска овчарка Барси, сред гостите беше популярната журналистка Даниела Кънева. Особена грация прояви най-сниманото в телевизионни реклами куче – афганската хрътка El Dorado. Росица Кирилова не успя да доведе някой от многобройните си четириноги и пернати приятели, но лесно се сприятели с всички, дошли на купона.

Популярният български художник Сашо Костов председателства журито в състав телевизионния водещ Иво Танев и ветеринарния консултант доц. Стоянов. След дълго обсъждане и колебание, притиснати от очевидния факт, че грозна детска рисунка не може да има, тримата избраха няколко творби, които да бъдат отпечатани на картички и разпродадени в полза на фонадация “Движение на българските майки”. За най-добра и изразителна композиция Първа награда спечели Ники, само на 2 години и 4 месеца. Той получи торта от “Chaton” и веднага я пробва на вкус! Втора награда и фотоапарат от “Техномаркет” получи 7-годишната Катрин, а трета награда и MP3 плейър зарадваха Ванина, на 11 години. Всъщност, организаторите раздадоха толкова много подаръци, че недоволни нямаше, а сладоледите на “Нестле Айскрийм България” се оказаха съвсем на място на горещото обедно парти.



На 1 март “Chaton” и ЦУМ орагнизираха фотоконкурс “Дете с коте”, в който същите деца на звездни майки позираха с коте в ръка на фотографи от всички столични медии. Сега организаторите наградиха авторите на три от снимките, които също ще бъдат отпечатани на картички с благотворителна цел – Ани Петрова от в-к “Поглед”, Валери Захов и Николай Дончев от в-к “Сега". В началото на септември “Chaton” ще подари на фондацията и цяла колекция детски дрешки “мода за котета”, които ще бъдат разпродадени на благотворителен търг.



* * *

Майките от фондация “Движение на българските майки” пристигнаха на събитието директно от изява пред парламента, организирана от тях самите. Те облепиха достолепната сграда с отпечатъци на ръчички на деца, растящи в детски домове и изразиха загрижеността си към състоянието на тези институции. Отворено писмо от името на движението е изпратено до Президента, Председателя на Народното Събрание, Министър председателят, ангажирани с проблеми на семействата и децата министри и Агенцията за закрила на детето. В него майките определят като основен проблем, с който държавните институции не успяват да се справят, самото изоставяне на децата от биологичните им родители. Движението анализира критично социалната политика на държавата и дава препоръки на институциите, които трябва да се грижат за интересите на децата.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град