новини детски

Начало | новини детски | Българска детска рисунка на второ място в световен конкурс

Българска детска рисунка на второ място в световен конкурс

Томас Ахчиян, 17 г., Бургас | 2007-06-02

Програмата на ООН за околна среда (UNEP) оповести победителите в 16-то издание на Международния детски конкурс за рисунки на екологична тема “Промяна на климата”.
Международният конкурс за деца е организиран от Програмата на ООН за околна среда и е отворен за деца между 6 и 14 години и се провежда от 1990 година насам, като до този момент са участвали около 300 000 деца от повече от 100 държави.
В тазгодишният конкурс на първо място в света е Шарлот Съливън (12 г.) от Великобритания, а на второ е 12-годишната Полина Здравкова Петкова от село Ореш, община Свищов. Най- добрите творби са избрани измежду 15 000 рисунки от цял свят, като между първите 200 има още 41 рисунки на български деца.
Според Цветан Спасов, председател на Националния комитет на Програмата на ООН за околна среда, “отличното класиране е естествен резултат от положените усилия на няколко стотин български деца - любители на природата”.
От 1 до 5 юни 2007 г. Полина Петкова ще участва в международните чествания на Световния ден на околната среда в гр. Тромсо, Норвегия. Страната е избрана за домакин във връзка с навършване на 20 години от формулирането на дефиницията за “устойчивото развитие”, чийто автор е тогавашния норвежки министър на околната среда - Брундтланд.
Тази година Програмата на ООН за околна среда обяви за мото на 5 юни “Топящите се ледове – гореща тема?”. Темата насочва вниманието на световната общественост към ефекта и последиците от изменението на климата върху планетата и по-специално върху полярните екосистеми и общности. Целта е да се подчертае , че изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и че всички трябва да положим усилия и да допринесем за решаването на проблема като използваме по-малко енергия и в ежедневния си живот правим отговорен и премерен избор, щадящ околната среда.
През последните няколко години Националният комитет организира няколко мащабни информационни кампании с цел насърчаване участието на млади български таланти в международните конкурси на Програмата на ООН за околна среда.
В 14-то издание на конкурса за най-добра рисунка от цяла Европа и втора на световния финал в Сан Франциско, САЩ бе избрана творбата на Искрен Петров от гр. Сливен, а в 15-то издание бяха отличени Марчела Делчева от школа “Колорит” – Плевен и Даниела Караиванова от гр. Бургас, които участваха на честванията в Алжир през 2006г.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град